Mirel i Đelić: Bez novih uslova za Srbiju

Izvor: Studio B, 10.Jun.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel i Đelić: Bez novih uslova za Srbiju

Dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za prijem u EU zavisiće od napretka u ispunjavanju utvrđenih političkih i ekonomskih kriterijuma i neće biti novih uslova, ocenili su zvaničnik Evropske komisije Pjer Mirel i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU, Mirel je rekao da nema nikakvih novih uslova u pridruživanju Srbije Uniji već da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mišljenje zavisiti od ostvarivanja kriterijuma iz Kopenhagena i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje je podsetio da kriterijumi uključuju i sveobuhvatnu regionalnu saradnju i da u tom kontekstu EU očekuje narednih nedelja i meseci konkretne rezultate u dijalogu Beograda i Prištine.

On je rekao da ne može da predviđa da li će biti određen i datum za pregovore o pristupanju Srbije EU, istakvši da će to zavisiti od rezultata koje Srbija ostvari. "Glavno pitanje na koje treba da odgovorimo u našem mišljenju je da li je Srbija dovoljno napredovala u ispunjavanju ovih kriterijuma da možemo da preporučimo otvaranje", rekao je Mirel.

Đelić je takođe rekao da nema novih uslova za pridruživanje Srbije EU, ali da se već postavljeni uslovi moraju ispuniti, poput saradnje sa Haškim tribunalom. "Ne tražimo nikakvu privilegiju. Mada je hapšenje Ratka Mladića bilo bitan momenat za našu zemlju i region i naše integracije, Srbija je veoma svesna da to nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata za početak pregovora", rekao je on.

Đelić je istakao da Srbija nastavlja saradnju s haškim Tribunalom i planirane reforme kako bi Evropska komisija u izveštaju 12. oktobra preporučila status kandidata za Srbiju i kako bi na samitu EU 9. decembra status kandidata i početak pregovora bile i odobreni. Vicepremijer je dodao da se nada pokretanju pregovora na proleće 2012. godine.

Mirel i Đelić su, kao jedan od najpozitivnijih pomaka od prethodnog sastanka Unapređenog stalnog dijaloga, pomenuli povećanje izvoza Srbije u EU za 32 odsto u 2010. godini, uz rast uvoza od osam odsto. Mirel je kao pozitivne naveo i zajedničku rezoluciju EU i Srbije u UN kojom se poziva na dijalog Beograda i Prištine, zahtev Saveta EU da Evropska komisija pripremi mišljenje o prijavi Srbije za članstvo u EU i nedavno hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića.

Zvaničnik Evropske komisije je pozdravio korake Srbije u sprovođenju neophodnih reformi - poput prihvatanja izmena izbornog zakona i izrazio ocekivanje da će iduće nedelje biti donet i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti. Mirel je rekao i da Evropska komisija pažljivo prati reformu pravosuđa i istakao značaj uloge nezavisnih regulatornih tela, ukazavši da državna uprava treba da primeni izveštaje stručnjaka o tim telima.

On je rekao da je Srbija ostvarila veliki napredak i da EU ohrabruje njene vlasti da nastave reforme. Ocenio je i da dobro odmiče ratifikaija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto ga je do sada ratifikovalo 18 zemalja. "Kao što su nedavno rekli predsednik (Evropske komisije Žoze Manuel) Barozo i komesar (za proširenje Štefan) File, uočili smo veliki napredak proteklih meseci i ohrabrujemo vlasti i parlamentu da nastave reforme kako bi nam pomogle da donesemo pozitivno mišljenje", rekao je Mirel.

Đelić je rekao da je ostvaren napredak u ispunjavanju svih elemenata akcionog plana Vlade za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali je naglasio da Beogradu još predstoji veliki posao. On je rekao da su neki zakoni usvojeni, a neki u proceduri i ukazao da predstoji i priprema i usvajanje zakona o javnoj svojini i restituciji. Ukazao je na korake koje Srbija preduzima u borbi protiv korupcije i značaj reforme pravosuđa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.