Mirel: Srbija napredovala

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Jul.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Srbija napredovala

Beograd -- Pjer Mirel iz Evropske komisije pozdravio napredak koji je Srbija ostvarila u sprovođenju reformi, borbi protiv organizovanog kriminala i regionalnoj saradnji.

U Beogradu je održan godišnji plenarni sastanak unapređenog dijaloga sa EU na kome je razmatran napredak Srbije u poslednjih 12 meseci.

Visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel pozdravio je napredak Srbije u više oblasti, ali je zatražio od Beograda konstruktivan pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemu carina na Kosovu.

Posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU-Srbija u palati Srbija, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel pohvalio je i donošenje statuta Vojvodine, obrazovanje nacionalnih saveta, aktivnosti ombudsmana i povernika za informacije od javnog značaja.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić je naglasio da postoje "otvorena pitanja dubine i brzine reformi", ali da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme radi poboljšanja životnog standarda svojih građana i evropske integracije.

"Napredak u domenu političkih reformi bio je pre svega predmet diskusija, pravosudna reforma, regionalna saradnja, borba protiv korupcije, napredak u domenu dalje primene statuta Vojvodine, prava manjina, status i funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela”, naveo je Đelić.

"To su svi elementi o kojima smo danas raspravljali i očekujemo da budu veoma bitni za predstojeći izveštaj koji je najbitniji dokument koji Evropska komisija svake godine publikuje za sve zemlje kojima je cilj punopravno članstvo u EU, pa i za Srbiju”, rekao je on.

Direktor Direkcije za Zapadni Balkan Pjer Mirel posebno je pozdravio mere koje je Srbija donela u vezi sa bilateralnom saradnjom u regionu.

On je pozdravio poboljšanje odnosa Srbije i BiH i s tim u vezi usvajanje deklaracije o Srebrenici, kao i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Srebrenicu.

Mirel je zadovoljan donošenjem statuta Vojvodine izborom Nacionalnih Saveta i reformom pravosudnog sistema.

"Pozdravljamo osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije i želimo da pohvalimo sve napore koji su učinjeni u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima”, kazao je Mirel.

"U tom smislu su ostvareni veliki i značajni napori u raskrinkavanju kriminalnih grupa koje bi trebalo da služe kao primer za ceo region. U istom duhu bismo želeli da se nastave konstruktivni napori u vezi za carinskim pitanjima na granici sa Kosovom. Ovo je od zaista velike važnosti za stabilnost u regionu i za dalji ekonomski razvoj”, rekao je on.

Sadržaj sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije biće uključen u izveštaj Evropske komisije koji će biti podnet 10. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.