Mirel: Nema novih uslova za Srbiju

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Nema novih uslova za Srbiju

Srbija napravila veliki napredak na putu ka EU, izjavio direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel je ocenio danas u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredakna putu ka EU i poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da za Srbiju neće biti novih ulslova za dalju evrointegraciju.

Mirel je na konferenciji za štampu sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Djelićem podvukao da su uslovi za evropsku integraciju poznati, te da neće biti novih uslova, i da se mišljenje Evropske komisije oslanja na primenu kopenhaških kriterijuma.

„Osnovno je pitanje da li je Srbija dovoljno napredovala u primeni kopenhaških kriterijuma, što bi omogućilo njeno pristupanje Uniji", rekao je on i dodao da to uključuje i regionalnu saradnju.

"Nadamo se i očekujemo da će dijalog Beograda i Prištine dovesti do konkretnih rezultata", naglasio je on.

Mirel je nakon sastanka Unapređenog stalnog dijaloga između EU i Srbije konstatovao da je Srbija napravila veliki napredak i podvukao da će osnova za mišljenje Evropske komisije biti napredak u primeni kopenhaških kriterijuma.

“Kao što su predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File već ukazali, i mi smo ustanovili veliki napredak i orhrabrujemo vladu Srbije da nastavi reforme, da bi nama pomogli da dođemo do damo pozitivno mišljenje”, rekao je on.

Djelić: Na proleće iduće godine i formalni pregovori za EU

EK: Hrvatska u EU 2013. godine

Konuzin: Rusija nije protiv evrointegracije Srbije

“Ovo je bio godišnji plenarni sastanak. Dogodio se pozitivan razvoj događaja od prošlog sastanka. Kao prvo, bilateralna ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) dobro odmiče. Stalno smo ukazivali da će S S P biti važan novi okvir za investitore, a gledajući podatke o trgovinskom bilansu, gde je izvor porastao za 32 odsto,a uvoz za 8 odsto, mislim da je to dobra poruka”, naglasio je Mirel.

“Sledeći pozitivan događaj je zajednički rezolucija potpisana u UN o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine. Treće jeste da se zatraži od Saveta EU da se pripremi mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo. Dalje je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića ispunjavanje važne međunarodne obaveze Srbije“, podvukao je on.

„Osnova za nas za izradu mišljenja jeste da vidimo kako se napredak ostvaruje po pitanju primene S S P, kao i ispunjavanja kopenhaških kriterijuma. U tom kontekstu se današnji sastanak dešava u pravom trenutku“, dodao je Mirel.

On je pozdravio usvajanje izbornog zakona, i izrazio nadu da će iduće nedelje biti usvojen i zakon o finansiranju stranaka.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.