Ministri spoljnih poslova EU: Ubrzati integraciju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri spoljnih poslova EU: Ubrzati integraciju Srbije

BRISEL -

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije nastavili su danas u Briselu neformalni sastanak kojim dominiraju ekonomske teme, ali je velika pažnja posvećena i rezoluciji Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP), usvojenoj na Generalnoj skupštini UN.

Veliki broj šefova diplomatija zemalja članica EU istakao je da sada treba ubrzati evropske integracije Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger kazao je da je ishod razgovora između Beograda i Brisela "sjajan znak saradnje" i da sada treba poslati "dobar signal" Srbiji - da može da bude "mnogo bliža Uniji".

Austrijski ministar je rekao i da se njegova zemlja zalaže za to da se od Evropske komisije zatraži mišljenje o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

"Mi to podržavamo. Na zvaničnom sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak ćemo razgovarati o tome. Mislim da ćemo uskoro imati rezultat", rekao je on.

Šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos, takođe je ukazao da se put Srbije ka članstvu u EU mora ubrzati i da se odlaganje davanja statusa kandidata Beogradu ne sme više odlagati, nego da se mora omogućiti početak pregovora o članstvu kao i svakoj drugoj balkanskoj državi.

On je istakao da se Beograd pokazao kako konstruktivan partner i dokazao privrženost EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je ovakvim stavom pokazala političku odgovornost i težnju za postizanjem stabilnosti i evropske perspektive za čitav region.

Moratinos je naglasio da tim konstruktivnim pristupom ni Srbija, niti Španija nisu odustale od odlučnosti da se ne može priznati jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da, nakon usvajanja u UN rezolucije Srbije i EU o savetodavnom mišlju MSP, očekuje da aplikacija Beograda za članstvo u EU bude prosleđena na razmatranje Evropskoj komisiji, ali da ne zna kada bi to moglo da bude učinjeno.

"Sa mog gledišta to je tehničko pitanje", rekao je Bilt.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da je usvajanje rezolucije koju su usaglasile Srbija i EU "veoma dobra osnova za nastavak evropskih integracija Srbije".

Slično mišljenje izneo je i njegov finski kolega Aleksander Stub koji je kazao da je to "sjajan pomak".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, takođe je pozdravila konstruktivnost Beograda, ali u svojoj izjavi nije pominjala aplikaciju Srbije za članstvo u EU, nego je još jednom ponudila usluge Unije u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine.

Ban:UN spremne da doprinesu dijalogu Beograda i Prištine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozdravio je rezoluciju Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde i ponovio spremnost svetske organizacije da doprinese u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

"Generalni sekretar pozdravlja rezoluciju koju je juče usvojila Generalna skupština UN i spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju portparola Ban Ki-muna.

"On je potvrdio značaj dijaloga između strana kao faktora za unapređenje mira, bezbednosti i stabilnosti u kontekstu evropske perspektive regiona i potvrdio spremnost UN da doprinesu tim naporima u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom", dodaje se u saopštenju.

Ban je prethodno, na konferenciji za novinare, rekao da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 ostaje važeća i na snazi.

"Misija UN na Kosovu će nastaviti da radi, u skladu sa Rezolucijom 1244, kao statusno neutralna misija", istakao je generalni sekretar u odgovoru na pitanje o mogućnosti da Kosovo postane član UN .

Ban je dodao da, i posle usvajanja rezolucije, on kao generalni sekretar UN nastavlja da radi na miru i stabilnosti regiona, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

Generalna skupština UN je sinoć usvojila rezoluciju koju je podnela Srbija, a iza koje je stalo svih 27 zemalja EU.

U toj rezoluciji se poziva na dijalog o kosovskom pitanju, a Srbija ni na koji način ne priznaje nezavisnost svoje južne pokrajine.

Dzurinda: Ubrzano približavanje Srbije EU zbog rezolucije

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda ocenio je da će kompromisna rezolucija o Kosovu usvojena u UN pomoći Srbiji da se ubrzano približi Evropskoj uniji na svim frontovima.

"I za EU kao takvu i njene države članice to je veliki izazov da se hrabrije okrenu ka Srbiji i da Srbija sagleda kraj imaginarnog tunela. Da se vizija članstva Srbije (u EU) pretoči u konkretan program", kazao je Dzurinda u Briselu, a prenosi današnja "Pravda".

Slovački list navodi da iako Srbija zvanično nije bila tema prvog dana sastanka, da se o njoj intenzivno govorilo upravo zahvaljujući novoj rezoluciji UN o Kosovu

"To je jak impuls i za Srbiju", rekao je slovačkim novinarima u Briselu Dzurinda i istakao da bi taj diplomatski signal iz Njujorka trebalo da pomogne Beogradu da se ubrzano približava Briselu na svim frontovima.

Slovačka koja Kosovo ne priznaje i nema nameru da za sada taj svoj stav menja ni nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu da deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo, pozdravila je kompromisnu rezoluciju o Kosovu u UN.

"Ketrin Ešton je donela dobru vest da je u Njujorku postignuta sloga oko rezolucije koja reaguje na mišljenje Međunarodnog suda pravde. Tako se ne samo usaglasio stav evropske dvedsetsedmorke već je i sa Srbijom postignut dogovor tako da rezolucija može da se usvoji aklamacijom", kazao je Dzurinda, javlja slovačka agencija TASR.

Slovački ministar istakao je da je i Slovačka zbog toga zadovoljna, jer je njena diplomatija bila aktivna u traganju za rešenjem i na političkom i na diplomatskom planu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.