Ministri: Srbija da postepeno usaglasi spoljnu politiku s EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri: Srbija da postepeno usaglasi spoljnu politiku s EU

Savet ministara Evropske unije traži od Srbije da se postepeno usaglasi sa spoljnom politikom EU, pohvaljuje napredak Srbije u reformama pravosuđa i u bici protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ekonomske i strukturne reforme, iako podvlači da su tu nužni dodatni napori, naavodi se u nacrtu zaključaka koje sutra u Briselu treba da usvoji Savet ministara inostranih poslova EU, a u koje je imala uvida agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beta. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da će dijalog Beograd-Priština biti nastavljen posle pravoslavnog Božića na nivou premijera Srbije i Kosova.

Savet ministara inostranih poslova EU takođe ističe dobru pripremljenost srpskih vlasti za otvaranje poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima o članstvu s EU, ali ne ukazuje da li bi prvo poglavlje uskoro moglo biti otvoreno.

U ovom dokumentu se kaže da "Savet ministara poziva Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u sklopu Pregovaračkog okvira (EU-Srbija)", mada se izričito ne spominju sankcije EU prema Rusiji.

Evropski ministri podvlače da je "potrebno da Srbija održi delatno i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije s Kosovom, u čemu je ostvaren značajan napredak".

"Savet ministara EU će i dalje tesno pratiti dalje angažovanje Srbije ka vidljivom i trajnom napretku u sređivanju odnosa s Kosovom, uključujući primenu u dobroj veri postignutih dogovora, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svojim odgovarajućim putevima ka Evropi, s tim da nijedno od njih ne koči drugog u tim nastojanjima i ispunjava sopstvene odgovornosti", naveo je Savet ministara.

To telo podseća da napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom u okviru poglavlja 35 mora ići uporedo s napretkom u sveukupnim pregovorima i mora biti otvoreno odmah u početnoj fazi pregovora.

U nacrtu zaključaka se od srpskih vlasti traži da obezbede "delotvorno, nezavisno sudstvo i rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", a posebna pažnja se traži za temeljne slobode.

Evropski ministri "izražavaju zabrinutost zbog pogoršavanja uslova za punu slobodu slobode izražavanja" i podvlače nužnost poboljšanja uslova za poslovanje i investicije.

Mogerini: Dijalog Beograd-Priština posle Božića

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da će dijalog Beograd-Priština biti nastavljen posle pravoslavnog Božića u januaru na nivou premijera Srbije i Kosova.

Na pitanja novinara kada se očekuje nastavak dijaloga, ona je odgovorila da je njena želja bila da se dijalog nastavi odmah pošto je u Prištini formirana vlada.

Evropska služba za spoljne poslove već je počela pripreme za nastavak dijaloga, ali sad sledi pauza jer je u Srbiji Božić 7. januara i zato će se sačekati sa nastavkom dijaloga do posle tog datuma, objasnila je Mogerini.

"Januar će biti dobar čas da se ponovo sazovu premijeri na razgovore u Briselu, a to će biti odmah posle Božićnih praznika koji u regionu dugo traju", naglasila je Mogerini.

"Ja sam posebno zadovoljna što će to biti nastavljeno jer sam ubeđena da je to jedan od elemenata kad je reč o zapadnom Balkanu, gde doprinos EU zaista može doneti bitan pomak", kazala je evropska zvaničnica.

Novi pristup za evropske integracije BiH

Savet za spoljne poslove EU prihvatio je novi pristup prema Bosni i Hercegovini na njenom putu uključenja u EU. Svi uslovi za realizaciju tog puta, uključujući i sprovođenje presude "Sejdić-Finci", moraće da budu ispunjeni, piše u zaključcima Saveta, usvojenim danas u Briselu.

Tako je inicijativa Nemačke i Velike Britanije o ubrzanju evropskog puta BiH, postala i inicijativa EU, čija su tela i institucije zaduženi za njeno sprovođenje, piše "Dnevni avaz".

Između ostalog, istaknuta je podrška perspektivi članstva BiH u EU i potvrđeno jednoglasno opredeljenje da je "BiH suverena i jedinstvena država s neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom".

Pozivaju se i politički lideri BiH da sprovedu reforme potrebne za EU integracije u svim relevantnim institucijama BiH, a ističe se i važnost programa za rast i zapošljavanje, kako bi se fokus preusmerio na pitanja koja se najdirektnije tiču svakog građanina.

Kako je navedeno, potpredsednice Evropske komisije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, koji su nedavno posetili BiH, imaju zadatak da "osiguraju da se u najranijem mogućem roku postigne nepovratna pisana obaveza koju bi potpisali lideri BiH, o sprovođenju potrebnih reformi u okvirima procesa pristupanja EU".

"Kada se pisano opredeljenje usaglasi u Predsedništvu BiH, potpiše u tom organu i od strane političkih lidera, i bude podržano u Parlamentu BiH, Savet će odlučiti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u zaključcima.

Merljiv napredak u sprovođenju reformske agende, uključujući i program "Rast i zapošljavanje", biće neophodan kako bi se razmotrila aplikacija BiH za članstvo u EU.

Takođe, kada ministarski Savet bude zatražio od Evropske komisije da razmotri aplikaciju za status za članstvo, posebna pažnja biće posvećena sprovođenju međunarodne presude "Sejdić-Finci", koja se tiče ukidanja nacionalne diskriminacije u izbornom procesu, poručuju iz Unije.

Očekuje se i da vlast na svim nivoima bude što pre formirana, piše "Avaz". Nedavno pokrenuta britansko-nemačka inicijativa za BiH, predviđa da ta zemlja u kratkom roku dobije 800 miliona evra i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ukoliko politički lideri i parlament donesu plan za reforme i pismeno se obavežu da će ga sprovoditi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri: Srbija da postepeno usaglasi spoljnu politiku s EU

Izvor: Blic, 15.Dec.2014

Savet ministara Evropske unije traži od Srbije da se postepeno usaglasi sa spoljnom politikom EU, pohvaljuje napredak Srbije u reformama pravosudja i u bici protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ekonomske i strukturne reforme, iako podvlači da su tu nužni dodatni napori...To se navodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.