Ministarstvo branitelja traži blokadu poglavlja 23 i 24

Izvor: B92, 15.Jul.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo branitelja traži blokadu poglavlja 23 i 24

Zagreb -- Ministarstvo branitelja traži od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i ministra Mire Kovača da blokira poglavlja 23 i 24 u pregovorima EU i Srbije.

Osim toga, blokadu su tražila i brojna udruženja nastala nakon ratova devedestih.

Oni traže da Srbija konkretno doprinese "rešavanju pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu" i da ukine univerzalnu jurisdikciju za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije, saopštilo je Ministarstva branitelja posle sastanka s udruženjima i ministarstvima pravde i branitelja.

U saopštenju se navodi da Srbija mora ispuniti zahteve koji se odnose na zaštitu hrvatske nacionalne manjine, da se mora se rešiti pitanje granice Hrvatske i Srbije, kao i da Srbija mora omogućiti žrtvama i njihovim porodicama pristup ostvarenju pravde bez diskriminacije, uključujući i odštetu.

Ministarstvo branitelja i udruženja proistekle iz ratova navode da Srbija dosad nije pokazala volju da ispuni uslove Hrvatska, dok je Hrvatska pri ulasku u EU morala ispuniti sve postavljene uslove, poštovati sve procedure i kriterijume, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.