Minić: Ići će brže i sporije, važno da smo krenuli

Izvor: Akter, 15.Dec.2015, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minić: Ići će brže i sporije, važno da smo krenuli

Otvaranje prvih pregovaračkih Srbije sa EU je velika vest, kaže Jelica Minić iz Evropskog pokreta napominjući da je to proces koji ide svojim tokom, te da je najvažnije da smo krenuli tim putem

"Otvaranje poglavlja jeste veliki dan za Srbiju. To je proces koji ide svojim tokom, biće faza koje će biti brže, a biće i onih sporijih, sve zavisi od toga koliko su složena poglavlja. Važno je da smo krenuli tim putem“, kaže Jelica Minić za B92.

Kako navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << "imajući u vidu da je od 2000. godine do danas bilo mnogo iščekivanja, ovo je zaista velika vest", a Srbija je u međuvremenu od lošeg postala dobar đak.

"Ako gledate sve faze kroz koje je Srbija prošla u integracijama, svaka je bila vezana za probleme – saradnju sa Hagom, odnosima sa Prištinom... Imajući u vidu da je proces normalizacije odnosa sa Kosovom krenuo, a da saradnja sa Hagom nije uopšte pod znakom pitanja, mislim da će proces ici brže".

U prilog tome, kaže ona, idu i događaji oko nas, a za EU je važno da u regionu budu mir i stabilnost.

"Silom prilika smo postali partner u rešavanju problema, na primer sa izbeglicama i Srbija se tu dobro pokazala. Osim toga, zavisimo od naših suseda i oni zavise od nas. Srećna okolnost je da smo već okruženi zemljama koje su članice EU i NATO. Svi oni žele da naš region bude deo EU jer niko ne želi nestabilno susedstvo“, kaže Minić.

Ona, međutim napominje, da se dan posle otvaranja poglavlja, "ništa dramatično nije desilo.

"Ali desiće se. Postoji taj vremenski pomak od konkretnih problema u zakonima i institucijama do onoga što će se u našim životima zaista poboljšati", ističe ona.

Kako kaže, ipak ćemo zavisiti od toga šta se događa u samoj EU, a pregovore počinjemo u fazi Unije koja nije najbolja i ima mnogo problema.

Minić navodi i da će EU u koju će Srbija ući biti znatno drugačija od današnje i da se nada da će prevazići sve krize.

"Posledice tih kriza plaćamo i mi – ekonomsku krizu, problem sa izbeglicama, sa terorizmom... Jedino što možemo, i to ne zbog EU nego zbog nas, jeste da pokušamo da što više uradimo sopstvenu državu", kaže Miniceva.

Prema njenim rečima, dobro je što se u prvi plan stavljaju privlačenje investicija i obnova infrastruktura jer će građani to osetiti.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.