Mini samit o budućnosti EU i izazovima ekstremizma

Izvor: B92, 22.Avg.2016, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini samit o budućnosti EU i izazovima ekstremizma

Napulj -- Italijanski premijer Mateo Renci, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Franosa Oland održali su trilateralni mini-samit na ostrvu Ventotene.

Glavna tema je bila kako održati projekat ujedinjene Evrope posle odluke Britanije da izađe iz EU i odgovoriti na izazove sa kojima se suočava Unija, od sporog ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasta do ekstremističkog nasilja.

Renci je za sastanak izabrao ostrvo Ventotene zbog njegovog simboličkog značaja kao mesta na kojem su dva italijanska intelektualca tokom Drugog svetskog rata napisala uticajni manifest kojim pozivaju na evropsko političko ujedinjenje..

Troje lidera su potom održali konferenciju za štampu na italijanskom nosaču aviona Garibaldi, što je takođe imalo simboličan značaj budući da je reč o nosaču koji koordinira evropske operacije spasavanja migranta

Renci je izjavio je da Evropa želi da "napiše poglavlje za budućnost" nakon odluke o Bregzitu u Velikoj Britaniji i da se usredsredi na zajedničku odbranu, bezbednost, i ekonomski rast, a naročito na rešavanje nezaposlenosti među mladima.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da su poboljšanje bezbednosti i razmena obaveštajnih podataka "apsolutni prioritet" za Evropu koja se suočava sa nasiljem islamskog ekstremizma.

Oland je naročito naglasio potrebu za zajedničkim evropskim naporima na planu odbrane posle niza smrtonosnih napada u Francuskoj i drugim evropskim zemljama, preneo je AP.

Merkelova je rekla da se EU suočava sa "ogromnim izazovima" i da je potrebno da rade zajedno, naročito na planu bezbednosti kod kuće i u inostranstvu.

"U svetlu civilnog rata u Siriji osećamo da moramo da učinimo više za našu unutrašnju i spoljnu bezbednost. Saradnja na planu odbrane treba da bude ojačana a razmena informacija između naših službi bezbednosti intenzivirana," rekla je ona.

Za Merkelovu ovo je početak niza sastanaka sa liderima EU na kojima će razmotriti budućnost Unije posle Bregzita.

Planirane su posete Estoniji, Češkoj i Poljskoj kao i štanci sa liderima slovačke i Mađarske u Varšavi. Nemacka kancelarka je takođe pozvala lidere nordijskih zemalja, kao i Holandije, Austrije i drugih istočnoevropskih zemalja na neformalne sastanke u Nemačkoj.

Ona želi što širu diskusiju, sa što više aktera, kako bi Unija koja ostane posle Bregzita bilo najšire prihvaćena odstrane zemalja članica i njihovog stanovništva, rekao je njen portparol Štefan Zajbert.

Merkelova nije pokazala mnogo entuzijazma za grandiozne promene u strukturi EU, smatrajući da je bolje da se učini da stvari bolje funkcionišu nego da se upuste u velike strukturne reforme.

Francuska želi veću integraciju EU i Oland je snažni zagovornik zajedničke obrane kao i Italija.

Renci želi da Italija ima snažniji glas u oblikovanju budućnosti Unije posle Bregzita i traži veće podsticaje za otvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade, dok Oland želi da investicioni plan EU bude udvostručen.

Današnji samit je zagrevanje za samit EU u Bratislavi u septembru koji treba da odredi put EU posle Bregzita, ocenjuju agencije.

Ovo je drugi trilateralni sastanak lidera Italije, Nemačke i Francuske će otkako je Britanija krajem juna glasala za Bregzit.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Održan mini samit o budućnosti EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2016, 09:49

Italijanski premijer Mateo Renci, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Franosa Oland održali su u ponedeljak trilateralni mini-samit na ostrvu Ventotene u blizini Napulja a glavna tema je bila kako održati projekat ujedinjene Evrope posle odluke Britanije da izađe iz EU i odgovoriti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.