Milioni bačeni, na Kosovu bezakonje

Izvor: B92, 01.Nov.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni bačeni, na Kosovu bezakonje

Luksemburg -- EU je potrošila 700 miliona evra kako bi uspostavila vladavinu prava i smanjila korupciju na Kosovu, ali su rezultati veoma loši, saopštava revizorsko telo EU.

Evropski revizorski sud objavio je u utorak izveštaj u kome se navodi da je Euleks uprkos utrošenim sredstvima nije dovoljno efikasan.

"Kadar koji je delegiran da ide na Kosovo često nije bio dovoljno obučen i stručan, a i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihov boravak u misiji je često prekratko trajao. EU snosi deo krivice, jer bi trebalo da pruža jaču podršku", navodi se u izveštaju.

Telo EU sa sedištem u Luksemburgu navodi i da je osim 700 miliona evra koje je obezbedila EU, Međunarodna zajednica od 1999. do 2007. na Kosovo potrošila oko 3,5 milijardi evra.

Euleksov mandat traje do juna 2014. godine, u misiji radi 2.250 godina. Godišnji budžet iznosi oko 111 miliona evra. Izveštaj ocenjuje uspehe ove misije kao "skromne".

Navodi se da su među glavnim problemima funkcionisanja najveće misije EU nedostatak koordinacije između EU i SAD, nedovoljno kvalifikovan kadar EU, kao i slaba antikorupcijska zvanična tela Kosova.

"Kosovske vlasti ne pridaju dovoljno pažnje vladavini prava, a podrška EU bi morala da bude mnogo efektnija u toj sferi. Izostanak konsenzusa u EU povodom nezavisnosti Kosova takođe umanjuje napore nacije da iskoreni korupciju", rekao je član Suda odgovoran za izveštaj Gijs de Vrijs.

Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija nisu priznali nezavisnost koje je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Izveštaj ističe da u mnogim delovima i dalje vlada bezakonje, jer Euleks nije uspeo da se izbori sa kriminalom na većem delu teritorije Kosova, posebno na severu.

"Kosovsko pravosuđe i dalje nije dovoljno izolovano od političkih uticaja, a policija nije još sposobna da se sama izbori sa ozbiljnim finansijskim kriminalom", navodi se u izveštaju.

De Vrijs je zaključio da Evropska unija mora da "formuliše više oštrijih prioriteta" za Kosovo.

"Ovo je važan izveštaj i mi ćemo uzeti u obzir sve što je u njemu navedeno", rekao je Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU Štefana Filea.

Kritike Evropskog revizorskog suda usledile su nakon oštrih reči ministra odbrane Nemačke Tomasa de Mezijera, koji je rekao da je Euleksu potreban "novi početak".

"Euleks je na pogrešnom putu. Potrebni su novi početak, nova struktura, novo ime, novi mandat. Moramo to da rešimo na najvišem nivou u EU", rekao je početkom meseca De Mezijer.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milioni bačeni, na Kosovu bezakonje

Izvor: OkRadio.rs, 01.Nov.2012

EU je potrošila 700 miliona evra kako bi uspostavila vladavinu prava i smanjila korupciju na Kosovu, ali su rezultati veoma loši, saopštava revizorsko telo EU.Evropski revizorski sud objavio je u utorak izveštaj u kome se navodi da je Euleks uprkos utrošenim sredstvima nije dovoljno efikasan. "Kadar...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.