Milenkovićeva: Moramo biti spremni za fondove EU

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenkovićeva: Moramo biti spremni za fondove EU

Neophodno je da Srbija osposobi sve kapacitete za korišćenje sredstava iz evropskih fondova, izjavila je v. d. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković podsetviši da su iskustva nekih drugih država pokazala da one na početku nisu bile dovoljno spremne za to.
Na konferenciji "Kako do boljeg upravljanja međunarodnom razvojnom pomoći" u Skupštini Srbije, Milenkovićeva je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ako se novac ne iskoristi, vraća se u evropski budžet.
Prema njenim rečima, Srbija do 2020. godine treba na maksimalan način da iskoristi raspoloživa sredstva iz fondova na koje sada imamo pravo i da osposobi kapacitete jer taj novac, kako je rekla, ne dolazi na tekući račun već mora biti pokriven odgovarajućim projektima.
"Sada imamo pravo na negde oko 200 miliona evra godišnje po IPA pretprisutpnoj pomoći i to je iznos koji će nam biti dostupan do članstva u EU, ta sredstva će kada postanemo članovi biti više milijardu evra", ukazala je Milenkovićeva.
Takođe, Milenkovićeva je dodala da smo mi sada u pripremnoj fazi, kao i da će Srbiji najverovatnije biti dodeljena i takozvana budžetska sektorska podrška.
"Predviđeno je da se sredstva dodele u oblasti razvoja i ljudskih resursa, konkretno za obrazovanje, a to podrazumeva i socijalnu politiku, zapošljavanje, inkluziju, ranjive grupe i sve ono što je povezano za obrazovanjem u najširem smislu", objasnila je Milenkovićeva.
Istakla je i da će biti potrebna međusobna saradnja i koordinacija između Vlade i svih društvenih aktera čiji će angažman biti potreban da bi sredstva otišla tamo gde treba i kako bi se iskoristila na pravi način.
Aleksandra Miletić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je da je sektor društevnog razvoja veoma specifičan i da podrazumeva učešće mnogih institucija, a kao posebnost tog sektora navela je partnerstvo sa nevladinim organizacijama.
Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Milorad Bjeletić je naglasio ulogu NVO u procesu pridruživanja EU i kontroli korišćenja sredstava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.