Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Hrvati, ostajte ovde, u BiH

Hrvatski premijer pozvao sve u Sarajevu da rade na ispunjavanju uslova za ulazak BiH u EU

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović je pozvao vlasti i građane BiH da intenzivno rade na ispunjavanju uslova za ulazak BiH u EU, a Hrvatima u toj zemlji, iako su skoro svi i državljani Hrvatske i EU, poručio je da je mnogima od njih BiH njihov i sadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i budući dom.

„I zato, ostajte ovde, ali na kraju sve je vaš izbor”, izjavio je Milanović u Sarajevu, gde je, u okviru dvodnevne radne posete BiH, prisustvovao otvaranju studentskog doma Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva „Dr Dragutin Dujmušić”, čiju je izgradnju hrvatska vlada pomogla sa pola miliona evra.

Obraćajući se prisutnima, Milanović je rekao da je u Sarajevu „uvek bila vitalna i vidljiva hrvatska zajednica”, dodavši kako je shvatio da novoizgrađeni dom, u čiju izgradnju i opremu je do sada uloženo 4,5 miliona evra, nije ekskluzivno hrvatski. „On će biti otvoren za sve mlade koji žele da stiču znanja i da grade modernu i naprednu BiH”.

Hrvatski premijer je naglasio da vlada kojom rukovodi kontinuirano podržava i pomaže institucijama Hrvata u BiH, i to transparentno i po relativno strogim kriterijumima. Sudbina BiH i Hrvata iz BiH, kao i pomoć hrvatske vlade, prema njegovim rečima, ne zavisi mnogo od ličnosti premijera nego od institucija u Hrvatskoj.

„Te institucije, koje gradimo u okviru EU, obezbeđuju da se novac hrvatskih građana ne troši i ne rasipa uzalud, nego u skladu sa zakonom, procedurama i interesu hrvatskih građana, ma gde živeli”, objasnio je on i najavio značajniju podršku vlade i Sveučilištu u Mostaru, koje se finansira isključivo od školarina studenata.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je na svečanost došao u društvu Milanovića, izjavio je da je izgradnja studentskog doma u sarajevskom naselju Stup kapitalni projekat, koji je rezultat entuzijazma i iskrene pomoći i podrške opstanku Hrvata u BiH. Studentima je poželeo ugodan boravak i dobre ocene.

Tokom dvodnevne posete BiH, koju je započeo radnim sastankom upravo sa Bevandom, Milanović će posetiti Vareš, Kreševo, Žepče, Vitez, Guču Goru, Novu Bilu i Jajce, gde će razgovarati sa predstavnicima lokalnih vlasti i privrednicima.

D. Stanišić

objavljeno: 01.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.