Migrantska kriza: Početak turske bazar politike

Izvor: VOA, 13.Apr.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrantska kriza: 'Početak turske bazar politike'

Mnogi evropski parlamentarci dovode u pitanje sporazum EU-Turska o rješavanju migrantske krize uz ranija upozorenja da su se Ankari nesmotreno dali ključevi evropskih vrata.

Sporazum EU-Turska o rješavanju migrantske krize, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << za jedne je najviše što se moglo uraditi u ovom trenutku, a za druge potpuni promašaj, čulo se danas na raspravi Evropskog parlamenta o zaključima evropskom samita 17. i 18. marta, kada je Brisel sa Ankarom potpisao kontovezni dogovor o stavljanju migrantske drame pod kontrolu.

Mnogi parlamentarci dovode u pitanje odlučnost Turske da se pridržava dogovorenog uz ranija upozorenja da su se nesmotreno Turskoj u ruke dali ključevi evropskih vrata.

Brojne kritike na račun evropskog bavljenja migrantskom krizom su se čule danas na plenarnoj sjedinici Parlamenta u Strazburu. Medju najoštrijima su bile one koje ukazuju da, imajući milione migranata kao adut, vlast u Ankari ucjenjuje Brisel.

"Moje mišljenje je da je ovo tek početak 'turske bazar politike', zato što je predsjednik Erdogan već objavio u turskom parlamentu da će otkazati sporazum sa EU ukoliko u roku od dva mjeseca ne dobije bezvizni režim. I to bez obzira na to da li će se on držati svoga dijela obaveza o viznoj liberalizaciji. Jasno je, dakle, da smo se mi stavili u ruke Erdogana i njegove vlade", upozorava šef grupe liberala Evropskog parlamenta, Gij Ferhofštad.

Turskoj je, osim vizne liberalizacije, obećan i ubrzan proces pregovora o prijemu, kao i tri milijarde evra, a potom još tri u naredne dvije godine.

"Svrha ovog akcionog plana je da radimo zajedno  kako bismo pomogli izbjeglicama, zato su te tri milijarde evra važne, zato nam trebaju još tri milijarde do 2018. godine. To nije novac za Tursku već za pomoć izbjeglicama. Njima treba hrana, sklonište, škole za djecu, jer i ta djeca imaju pravo na budućnost", ističe predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Ni Evropljani nisu uradili svoj dio posla. Na terenu nema dovoljno stručnog osoblja, policajaca, da pomognu grčkim vlastima u ispunjenju obaveza - popisu migranata i vraćanju u Tursku onih koji ne ispunjavaju pravo na azil.

"Njemačka je iznevjerila Evropu. Od obećanih 7.000 policajaca, samo njih 300 je došlo na teren", kaže član Evropskog parlamenta iz Njemačke, Aleksandar Graf Lambsdorf.

U jednom segmentu je evropsko-turski plan donekle uspio: smanjen je priliv migranata iz Turske preko Egejskog mora u Grčku ali, sa druge strane, krijumčari ljudima su se vratili na staru rutu sa sjevera Afrike u Italiju.

"Juče je italijanska obalska straža iz mora spasila ne 50 ljudi, koliko je do sada bilo normalno, već 2.154. To je rezultat samo jučerašnje akcije, to su činjenice - sa 700 na 50 spašenih ljudi izmedju Turske i Grčke, i juče sa 50 na 2.154 u Italiji...Recite mi, da li je to sporazum koji funkcioniše", upitao je Ferhofštad.

Posebne kritike su danas upućene na tursku adresu zbog izvještaja o učestalom vraćanju sirijskih izbjeglica nazad u Siriju, ali i na adresu EU koja je, prema ocjeni brojnih evropskih parlamentaraca, zažmurila pred gaženjem ljudskih i medijskih sloboda u Turskoj čiji predsjednik, kažu, ohrabren takvim stanjem, prijeti i njemačkim satiričarima i traži od Berlina njihovo sudsko gonjenje zbog satire na njegov račun.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.