Mišščević: Očekujem snažžnu podrššku Nemačke u EU integracijama

Izvor: Blic, 22.Sep.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišščević: Očekujem snažžnu podrššku Nemačke u EU integracijama

Šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, nakon današnjih izbora u Nemačkoj, ne očekuje veliku promenu u odnosu prema Srbiji, već snažnu podršku u narednim fazama evropskih integracija naše zemlje.

Miščević je u izjavi Tanjugu, navela da dosadašnja iskustva u odnosima Srbije i Nemačke pokazuju da je Nemačka stabilna država demokratskih institucija, u kojoj se spoljna politika ne menja čak i kada se u velikoj meri promeni koalicija, a posebno ne kada jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranka nastavlja da bude ključni igrač u koaliciji.

"Ne očekujem da će Nemačka promeniti stav podrške koji ima prema Srbiji - tvrdog uslovljavanja ili snažnog uslovljavanja koje ja ne posmatram pežorativno. Uslovi da se priključite jednom klubu jesu uslovi koje klub sam pravi i na osnovu toga ocenjuje da li ste ih ispunili. To insistiranje na ispunjavanju kriterijuma za članstvo će apsolutno ostati", rekla je Miščević.

Ona je, međutim, navela da će ostati i ogromna finansijska i materijalna pomoć Nemačke, donacije iz te zemlje, programi podrške institucijama, pomoć da pregovore sa EU Srbija vodi što brže i efikasnije.

Miščević je u novinskoj agenciji Tanjug, gde je priređeno praćenje toka i rezultata nemačkih parlamentarnih izbora, rekla da se od izbora u velikoj i značajnoj evropskoj državi kao što je Nemačka, očekuje puno u smislu dublje i dalje integracije, ali i solidarnosti u doba ekonomske krize.

"Izbori su svakako nešto što danas posmatra čitav svet i i što će, naravno, uticati i na globalne odnose, na evropsku politiku, pa i na region i svaku državu regiona kome pripadamo. Utiče i na Srbiju, jer od toga zavisi način na koji će se Nemačka prema nama odnositi u narednoj fazi", rekla je Miščević.

Na pitanje da li ishod parlamentarnih izbora u Nemačkoj može uticati na saradnju dve zemlje i investicije iz Nemačke, Miščević je rekla da su investicije uvek dobro došle, a da bilateralna saradnja mora postati snažna tradicija u odnosima dve države.

Nemačka je, dodala je Miščević, uvek bila spoljnopolitički partner Srbije, koja bi morala da sagleda gde su njene mogućnosti na velikom nemačkom tržištu.

"Morali bismo da stvorimo mogućnosti za šsto sigurnije investicije iz Nemačke. Ne mislim da su one nesigurne u ovom momentu, ali prosto bi morali da budemo atraktivniji za Nemačku. Dunav nas spaja, na to ne treba da zaboravimo, a i cilj nam je da jednog dana budemo zajedno članice EU i za to moramo raditi zajedno", podvukla je Miščević.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.