Mesto nezavisne Škotske u EU neizvesno

Izvor: EurActiv Srbija, 12.Mar.2012, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto nezavisne Škotske u EU neizvesno

Mesto Škotske u EU neće biti zagarantovano ukoliko se gradjani na referendumu 2014. godine odluče za nezavisnost. Kako se navodi u izveštaju britanske organizacije Biznis for nju Jurop (Business for New Europe), odluka članica EU o proceduri za pristupanje koju će Škotska morati da prodje zavisiće u velikoj meri od toga da li će smatrati proglašenje opasnim presedanom, koji se može odraziti i na druge zemlje sa jakim pokretima za nezavisnost. Pored toga, na proceduru bi uticali i zahtevi Škotske, koja u okviru Velike Britanije ima mnoge povlastice, uključujući izuzeće od obaveze da usvoji evro i smanjeni doprinos budžetu EU, za koji se izborila još Margaret Tačer u vreme dok je bila na čelu britanske vlade. Odluka bi, takodje, imala posledice i na javne finansije i ekonomsku budućnost zemlje.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Nezavisnost Škotske i članstvo u EU

Izvor: NaDlanu.com, 12.Mar.2012

LONDON/BEOGRAD, 12. marta 2012. (Beta) - Mesto Škotske u EU neće biti zagarantovano ako gradjani na referendumu 2014. godine izglasaju nezavisnost, a strah drugih članica od secesionističkih pokreta mogao bi da uspori ponovno pridruživanje Škotske, pokazao je izveštaj britanske proevropske organizacije......

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.