Mesić optužio Sloveniju

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić optužio Sloveniju

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio da je Slovenija prilikom ulaska u Evropsku uniju prevarila Brisel tvrdnjom da su granična pitanja sa susedima rešena, a sadašnjom blokadom zaustavlja evropski projekat milenijuma.

Slovenija je prilikom ulaska u Evropsku uniju prevarila Brisel tvrdnjom da su granična pitanja sa susedima rešena, a sadašnjom blokadom Hrvatske zaustavlja evropski projekat milenijuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je hrvatski predsednik Stjepan Mesić u intervjuu austrijskoj državnoj radiostanici OERF 1, preneli mediji u Hrvatskoj.

Mesić je u intervjuu izneo ponudu sporazuma o pristupu otvorenom moru, ističući da je Slovenija po međunarodnom pravu i dosad imala nesmetan promet plovila kroz hrvatske teritorijalne vode do otvorenog mora, a da Slovenci žele direktan prolaz na otvoreno more i ne misle da odustanu od borbe za taj cilj.

Slovenija je u EU primljena jer su joj u Uniji verovali kad je tvrdila da su rešena sva bilateralna pitanja sa susedima, izjavio je Mesić, koji smatra da hrvatsko-slovenački granični spor kao sukob činjenica mora biti rešen samo pravnim putem pred međunarodnim sudom.

Mesić je rekao da stvar treba da rešavaju sudovi jer, da su političari mogli da povlače granice i reše problem, to su već mogli da učine i ukazao na opasnost da se spor između političara prenese i na građane.

Hrvatsko-slovenački spor probio je okvire bilateralnog i pretvorio se u evropski problem, naglasio je hrvatski predsednik, ističući da "Slovenija zbog bilateralnog pitanja ne zaustavlja samo Hrvatsku već i celu jugoistočnu Evropu na putu ka EU'.

Uz ocenu da Brisel ne sme da izlazi u susret jednoj članici kad ona nije u pravu, Mesić je naglasio da Slovenija usmerava vodu na mlin onim članicama EU koje su protiv daljih proširenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.