Merkelova za veća ovlašćenja EU

Izvor: RTS, 21.Okt.2013, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova za veća ovlašćenja EU

Brisel treba da dobije veća ovlašćenja za kontrolu nacionalnih budžeta država članica EU, stav je nemačke kancelarke Angele Merkel, saznaje nedeljnik "Špigl".

Nemačka kancelarka Angela Merkel želi promenu Evropskog ugovora kojom bi Brisel dobio veću moć odnosno opsežna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovlašćenja za kontrolu nacionalnih budžeta država članica, saznaje nemački politički nedeljnik Špigl.

Magazin piše da Merkelova, međutim, u tim namerama, koje bi mogle da promene osnovu EU, nailazi na otpor ne samo Evropljana, već i svojih novih koalicionih partnera - Socijaldemokratske partije.

Nemačka kancelarka u suštini želi da Briselu obezbedi jači kontroni mehanizam za budžete članica i pravo prigovora kako bi evro, dugoročno gledano, mogao da ostane stabilna valuta.

Njen put do cilja, vodio bi kroz važne promene postojećih ugovora EU, a prema informacijama ovog magazina, trebalo bi da se, do sada skoro neobavezujuće formulisani "Protokol 14" ugovora EU dopuni jasnim ovlašćenjima Evropske komisije da sa svakom pojedinačnom članicom EU ima dogovore slične ugovoru o budžetskoj disciplini i konkurentnosti.

Merkelova je, kako navodi Špigl, već raznišljala i o "mamcu" za pridobijanje evropskih partnera za ovaj projekat.

Prema njenom planu, "poslušne" države-članice EU mogle bi da budu nagrađene iz jednog "ekstra budžeta" za evro zonu.

Merkelova je već pustila "probne balone", ali njeni planovi su naišli na uzdržanost i članica EU i njenih novih koalicionih partnera SPD sa kojom je juče postignut dogovor o početku pregovora za vladu "velike koalicije".

Zamenik predsednika SPD-a Aksel Šefer je rekao da neće prihvatiti nikakve promene EU koji bi vodili ka referendumima u pojedinim državama.

I predsednik Evropskog parlamenta Marin Šulc (SPD) je, takođe, kancelarku interno upozorio da sa njim neće biti moguće promena ugovora EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.