Mekalister: Napredak Srbije, ali najveći izazovi ostali

Izvor: B92, 17.Nov.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Napredak Srbije, ali najveći izazovi ostali

U procesu pristupanja EU, Srbija je pokazala veliki napredak, ali su najveći izazovi i dalje ostali.

To je izjavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

"Tempo pregovora zavisiće od daljeg progresa u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Mekalister u intervjuu za "Kurir". Kako navodi list, on će za nekoliko meseci predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje viđenje srpskog puta ka EU.

Mekalister kaže da je vladavina prava - koja nije baš najbolje ocenjena u izveštaju EK - u samom centru pridruživanja Srbije EU.

"Kada države poštuju vladavinu prava, njihovi građani, privreda, državne institucije i ekonomija, kao celina, zaštićene su od zločina. Reforme, uključujući i posvećenost nezavisnom pravosuđu, od vitalnog su značaja za put Srbije prema dobrom upravljanju. Ipak, korupcija je i dalje preovlađujući problem u mnogim poljima", rekao je Mekalister.

On, ipak, ističe da je Srbija ozbiljne korake ste napravila u nekoliko oblasti.

"Ekonomske reforme donele su rezultate u smislu perspektive rasta i smanjavanja domaćeg i spoljnog disbalansa. Štaviše, Srbija ima veoma konstruktivnu ulogu u regionu. Posvećeni ste normalizaciji odnosa sa Kosovom i imali ste konstruktivnu ulogu u suočavanju s problemima migranata", napomenuo je Mekalister.

Upitan koliko je Srbija daleko od članstva u EU, on je rekao da je ubeđen da je Srbija na putu prema EU, a koliko će se brzo napredovati to zavisi samo od Srbije.

"EU će nastaviti da podržava put Srbije prema EU svim sredstvima", dodao je Mekalister.

Povodom stanja medijskih sloboda, on kaže da su "pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostali tema koja zabrinjava".

"Privatizacija državnih medija nije dovela do veće transparentnosti vlasništva ili izvora finansiranja. Postojeći zakoni treba da budu primenjeni, međutim, sloboda medija ne može da bude postignuta samo usvajanjem zakona. Potrebno je da okruženje bude prijateljski raspoloženo prema medijima", rekao je Mekalister.

Povodom "Savamale", on je rekao da pratim taj slučaj u vestima i dodao da je na sudovima i drugim institucijama u Srbiji da razjasne i ispitaju slučaj do kraja.

Za kosovski zakon o Trepči, on je rekao da nije pogodan za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

"Ta situacija je pažljivo praćena u Briselu i ja ohrabrujem sve političke predstavnike da ostanu angažovani u političkom procesu. Ipak, da bismo stavili Trepču u plan dijaloga u Briselu moraju da se slože obe strane, i Beograd i Priština", kaže Mekalister.

Upitan može li se Srbija pridružiti EU bez priznavanja Kosova kao nezavisne države, on je napomenuo da se od Srbije traži da se angažuje na poboljšanju odnosa s Prištinom.

"Ovaj proces će osigurati da obe zemlje nastave svoje evropske puteve dok bi izbegavanje dovelo do međusobnog blokiranja u ovim naporima. Ovaj proces treba da vodi do normalizacija odnosa između Srbije i Kosova do kraja srpskih pregovora oko pridruživanja, tako da obe strane mogu da ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Mekalister.

On kaže da ne zna za pismo Edite Tahiri Briselu, u kojem ona zahteva priznanje Kosova kao uslov, međutim, smatra da i Beograd i Priština treba da idu napred, sa primenom postignutih sporazuma.

"Zato podržavam najnoviji dogovor od 13. novembra o daljoj primeni telekomunikacionog dogovora", istakao je Mekalister.

On je ukazao i na pozitivan pristup Srbije ka rešavanju migrantske krize i ocenio da je njena uloga u promovisanju regionalne saradnje i pomirenju na Zapadnom Balkanu veoma dobrodošla.

Upitan da li je EU ugrožena nakon Bregzita i migrantske krize, on je rekao da rezultat referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu ne bi trebalo da ima bilo kakav efekat na odluku EU da nastavi sa procesom proširenja i da podržava agendu reformi u uključenim zemljama.

“Trenutna migrantska kriza pokazuje koliko je bitna bliska saradnja između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Bitno je da radimo sa susedima kao deo šireg pristupa pan-evropskog vođstva, odgovornosti i deljenja tereta. Samo odlučni, kolektivni i međugranični pristup može naslediti evropski duh koji se zasniva na solidarnosti, odgovornosti i pragmatičnoj saradnji između nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti", istakao je Mekalister.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.