Izvor: B92, 18.Nov.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni posmatrači na Kosovu

Priština -- Prevremene parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra pratiće dve misije pod diplomatskim nadzorom, a jedna od njih je iz Evropske unije.

Među posmatračima će biti i kosovska organizacija KDI, koja okuplja više navladinih organizacija.

Potvrđeno je da će na Kosovu boraviti i grupa poslanika Evropskog parlamenta, koju će predvoditi šef Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope u EP Eduard Kukan.

Izbore će nadgledati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misija kojom rukovodi "Enemo", evropska organizacija za monitoring izbora, prenosi danas "Koha ditore", ocenjujući da je kratko vreme za organizaciju izbora uticalo da međunarodni faktor bude u "vanrednom stanju".

List navodi da su se ambasade najvećih zemalja koje su priznale Kosova, konsultovale sa Kancelarijom predstavnika EU Pitera Fejta, kako bi bila formirana misija posmatrača i kontrolora izbora koja bi bila diplomatski koordinisana.

Nešto više od 20 dana pred izbore, predstavnici Demokratskog saveza Kosova su upozorili u više navrata da su odlučni da ne priznaju rezultate "nameštenih" izbora.

Novoizbrani predsednik DSK Isa Mustafa je ponovio stav koji istovremeno predstavlja i apel rivalskim partijama i međunarodnom faktoru da će ova stranka dovesti u sumnju legitimnost izbora u slučaju da dođe do manipulisanja glasovima.

Predizborne optužbe

Pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova iz SAD, Florin Krasnići, podneo je tužbu protiv odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija zbog klevete i uvrede.

Krasnići, koji se pred parlamentarne izbore na Kosovu pridružio pokretu "Samoopredeljenje", juče je bio u Opštinskom sudu u Prištini zbog tužbe protiv Tačija, čija je Demokratska partija Kosova nedavno saopštila da je Krasnićijeva supruga "četnik".

"Sve što je rečeno u saopštenju DPK za javnost je kleveta, počev od tvrdnji da je moja žena četnik, u vezi moje fabrike vode u Radonjiću, da sam povezan sa preduzećem 'Lamkos', da sam uzimao tuđe žene. Sve ovo protiv mene, iz niskih pobuda, čine Hašim Tači i njegova banda", rekao je Krasnići, a prenosi prištinska štampa.

Saopštenje DPK je usledilo nakon što se Krasnići odlučio da uđe u izbornu trku u pokretu koji vodi Aljbin Kurti, iznoseći nezadovoljstvo učinkom Tačijeve vlade.

Krsnići je tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine važio sa "američkog glasnika" kosovskih Albanaca, sakupljajući novac i oružje za potrebe OVK.

Komentarišući podnošenje tužbe, Tači je rekao da je to smešan i tendenciozan potez.

"To je jednostavno smešna i tendenciozna optužba sa izbornim karakterom", rekao je Tači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.