Medijski zakoni prate standarde EU

Izvor: B92, 01.Apr.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijski zakoni prate standarde EU

Brisel -- Tanja Miščević izjavila je da su nacrti dva zakona o medijima, koji su na ekspertskoj analizi u Briselu, naišli na pozitivan prijem u Evropskoj komisiji.

"Prema prvim komentarima koje imamo iz Brisela, zakoni u velikoj meri prate standarde koje Evropska unija, odnosno evropske države, poznaju u ovoj materiji", rekla je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijma nalaze se na ekspertizi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Briselu, nakon čega se očekuju komentari Evropske komisije, koji će biti analizirani i implementirani u tekst zakona, dok Ministarstvo kulture i informisanja na trećem medijskom zakonu - zakonu o javnom servisu, još radi.

Miščevićeva je navela da se izlazak države iz vlasničke strukture medija godinama odlagao, ali da se sada pravi jasan zakonodavni okvir kojim će to pitanje biti rešeno.

Naglašavajući da je pitanje medijskih sloboda i prava izražavanja sastavni deo poglavlja 23, koji je jedan od suštinskih u toku pregovara i procesa EU integracija, Miščevićeva je napomenula da u izradi medijskih zakona ne učestvuju samo vlada i ministarstvo kulture i informisanja, već i novinska udruženja, stručna javnost, eksperti iz inostranstva, kao i Evropska komisija, koja daje mišljenje o usklađenosti zakona sa standardima EU.

Miščevićeva je napomenula i da je objektivno i profesionalno izveštavanje o toku pregovora sa Evropskom unijom izuzetno važno, za insitucije države, ali i za građane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Medijski zakoni naišli na pozitivan prijem u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2014

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da su nacrti dva zakona o medijima, koji su na ekspertskoj analizi u Briselu, naišli na pozitivan prijem u Evropskoj komisiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.