Medijska slika Srbije biće iz temelja izmenjena

Izvor: Beta, 28.Nov.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska slika Srbije biće iz temelja izmenjena

ARANDJELOVAC, 28. novembra 2014. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport izjavio je u petak da će primenom novog medijskog zakonodavstva iz temelja biti izmenjena medijska slika Srbije i da je potrebno preduzeti mere da javni interes u oblasti informisanja bude zaštićen.

Devenport je u Arandjelovcu na savetovanju o primeni medijskih zakona rekao da je do sada bila praksa da se iz budžeta finansiraju uglavnom javna medijska preduzeća, i to po političkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << osnovi, i ocenio da sada postoji šansa da se finansira daleko šira lepeza medijskih sadržaja koji su od javnog interesa.

On je najavio da će Evropska unija u naredne dve godine izdvojiti dva i po miliona evra preko mehanizma IPA 2 za istraživacko novinarstvo i za primenu pravne medijske regulative.

Devenport je rekao da je na delu i pojačana komercijalizacija medijskih sadržaja i upozorio da i komercijalni emiteri imaju obavezu da zadovoljavaju javni interes u odredjenoj meri.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je da je sada ključni trenutak za razvoj medija u Srbiji.

On je poručio da je potrebno pronaći način za očuvanje medijskog pluralizma i lokalnog informisanja.

"Treba da se svi zajedno potrudimo da ovo ne bude godina propuštenih prilika", rekao je Burkhard.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da treba gajiti partnerski odnos izmedju institucija, medija i novinarskih i medijskih asocijacija kako bi se zakoni što uspešnije primenili.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.