Mediji o potezu EK prema Hrvatskoj

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji o potezu EK prema Hrvatskoj

Zagreb -- Jedini način da Hrvatska izbegne sankcije EK zbog neprilagođenih propisa evropskim jeste da promeni zakon o evropskom nalogu za hapšenje, pišu strani mediji.

Agencija Rojters piše da je EU od juče korak bliže uvođenju finansijskih sankcija Hrvatskoj.

Evropska komisija je saopštila da države članice imaju dve sedmice za konsultacije pre uvođenja sankcija, “budući da su konsultacije formalnost, jedini način da se sankcije u ovoj fazi izbegnu jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Hrvatska promeni zakon i ispuni standarde Unije”, prenosi Rojters.

Britanska agencija dodaje da “nije neobično da Komisija preduzima korake protiv države članice zbog nepridržavanja zakona, ali nikada takav korak prema sankcijama nije preduzet toliko brzo nakon pristupanja neke zemlje u EU”.

Asošiejted pres piše da je najnovija članica EU suočena s neposrednom pretnjom od sankcija, koje bi bile “sramota za tu balkansku zemlju samo dva meseca nakon što je ušla u Uniju”.

Hrvatski mediji su preneli da ova agencija neprecizno navodi da je zakon usvojen dan pre nego što je Hrvatska ušla u EU, te da “zabranjuje da se hrvatski građani izručuju u strane zemlje, što je protivno praksi EU”.

Portal EU obzerver, specijalizovan za evropske teme, navodi kako je Hrvatska signalizirala da bi mogla zakon da uskladi u julu naredne godine, ali da komesarka EU i potpredsednica Evropske komisije Vivijana Reding smatra da to nije dovoljno.

"Zakon koji može da se promeni u roku od nekoliko dana pre nego što potpišete pristupni ugovor, može se i vratiti na početno stanje u roku od nekoliko dana. Hrvatski parlament zaseda, dakle, problema ne bi trebalo biti... Hrvatska je počela da, nakon što je dobila mnogo poverenja, to poverenje zloupotrebljavati istog dana čim je ušla u EU”, preneo je portal reči Redingove.

Nemačke novine detaljno pišu o pozadini slučaja, pa "Zidojče cajtung" navodi da je “prema posmatračima, zakon, uprkos negiranju hrvatske vlade, skrojen za slučaj Josipa Perkovića”.

"Bivši šef hrvatske obaveštajne službe navodno je 1983., u vreme Jugoslavije, naredio i organizovao ubistvo politički nepopularnih Hrvata u Minhenu, prema nalazima Kancelarije glavnog tužitelja. Perković je u zagrebačkoj službi bezbednosti bio šef odeljenja za borbu protiv neprijateljske emigracije”, navodi portal.

Prema nemačkim istražiteljima, od 1970. do 1989. su ubijena najmanje 22 hrvatska emigranta u Nemačkoj.

Nemačka već dugo bezuspešno traži izručenje Perkovića. On, kao bivši šef obaveštajne službe i bivši zamenik ministra obrane, navodno ima inkriminišuće dokaze o korumpiranim članovima hrvatske elite. Njegov je sin savetnik za bezbednost predsednika Ive Josipovića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.