Mediji: Evropski standardi važe samo van granica EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Evropski standardi važe samo van granica EU

Evropa traži poštovanje evropskih standarda, ali samo van svojih granica, objavio je danas makedonski portal MKD, istakavši da unutar granica Unije niko nema problem sa izgradnjom zidova protiv izbeglica i otvorenog promovisanja rasizma i ksenofobije.

U Uniji niko nema problem ni ako se otvoreno kaže "primićemo samo izbeglice hrišćane, ali ne i muslimane" ili se licitira brojem primljenih izbeglica, te puštanjem policajaca sa psima protiv izbeglica", navodi u svom komentaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << MKD.

Grčka prebacuje izbeglice, Bugarska ne propušta ni pticu, Mađarska gradi zidove

Portal konstatuje da je iz Brisela stigao "makar nekakav licemeran odgovor", dok SAD, kako se navodi, prosto ne osećaju potrebu ni da kažu bilo šta u vezi izbegličkog talasa.

"Grčka, zemlja članica EU, bez ikakve registracije i procedure prihvata sve izbeglice i to svim svojim raspoloživim snagama - brodovi, trajekti, autobusi, taksi vozila... - i što brže može ih prebacuje do makedonske granice", navodi se u komentaru i dodaje da "srpski policajci, zajedno sa kolegama iz Mađarske i Austrije, čuvaju granicu prema Makedoniji".

Bugarska, zemlja članica EU, strogo čuva granicu i ne propušta ni pticu iz Sirije ili Avganistana da preleti njenu teritoriju.

"Mađarska, članica EU, gradi zidove prema zemljama iz kojih dolaze izbeglice... a Evropska komisija je pre nekoliko nedelja osudila postupanje balkanskih zemalja prema nelegalnoj migraciji. Prema evrokomesaru za migraciju i unutrašnje poslove, zemlje koje žele da uđu u EU treba da shvate da se problem sa nelegalnom migracijom tiče i njih i da treba da pomognu da se sa njim izađe na kraj", naveo je MKD.

"Niko od njih ne kaže da je balkanska ruta posledica velikog neuspeha politike EU prema izbeglicama i azilantima, na koju Makedonija i Srbija nemaju nikakav uticaj, niti kontrolu, a na kraju će se sve svaliti na njih", navodi se u tekstu i ukazuje da ćemo opet imati izveštaje u kojima je "upotreba pendreka od makedonskog policajca nehuman odnos prema jadnim izbeglicama, a upotreba francuskih pendreka i britanskih pasa u Kaleu, pred tunelom ispod Lamanša, nacionalno pravo svake države da se brani od izbeglica koji su možda teroristi".

Francuska rasturila izbeglički kamp, Mediteran postao masovna grobnica

Francuska je, ističe se, rasturila izbeglički kamp u Kaleu. Mađarska je, dodaje se, podigla zid prema Srbiji, dok je u Italiji policija pretukla izbeglice tokom deportacije.

"Mediteranske teritorijalne vode Francuske i Italije su postale masovna grobnica za izbeglice", navodi MKD i podseća da ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hemond kaže da su izbeglice iz Afrike pretnja za životni standard i društvenu strukturu EU.

Šta se dešava sa životnim standardom u Makedoniji, sa makedonskom društvenom strukturom, pitanje je koje se postavlja u komentaru, u kojem se istovremeno konstatuje da za to, za sada u Briselu i Vašingtonu ne daju pet para.

"Tačnije, daće balkanskim zemljama osam miliona evra, da problem ostane u nečijem tuđem dvorištu", navodi MKD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.