Matične knjige prva tema dijaloga u Briselu

Izvor: Politika, 09.Mar.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matične knjige prva tema dijaloga u Briselu

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije počeo je sinoć u Briselu, uz četvoročasovno kašnjenje kosovske delegacije na sastanak, razgovorima o katastru i matičnim knjigama. Prema rečima Borislava Stefanovića, šefa srpskog pregovaračkog tima, prvi susret protekao je u dobroj i konstruktivnoj atmosferi u kojoj je Beograd predstavio niz konkretnih rešenja za dobrobit građana na Kosovu i Metohiji i u skladu sa evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << putem čitavog regiona.

„Mogu da kažem da sam zadovoljan današnjim danom, iako on nije doneo odmah rešenje problema, ali smo našli tačke spajanja i mogućnost dogovora. Kada je reč o regulisanju jedinstvene baze podataka građana, problem je što postoje dva paralelna sistema u paralelnim realnostima. Naša namera je upravo da spojimo te dve paralelne realnosti u jednu celinu kroz efikasan sistem kontrole”, kazao je Stefanović po završetku sastanka.

Dilema da li će delegacija Prištine uopšte doći na sastanak rešena je tek u poslepodnevnim časovima kada je potvrđeno da će oni stići sa zakašnjenjem, a Edita Tahiri, šef prištinskog tima, istakla je da će u Briselu razgovarati „republika Kosovo i Republika Srbija” kao i da pitanje statusa neće biti predmet razgovora. Osim o statusu, šefica prištinske delegacije nije govorila o drugim temama.

Stefanović je u odgovoru na novinarsko pitanje, pored ostalog, kazao da je „status svuda okolo”, ali i da je prištinska strana bila zainteresovana da vidi šta to nudi Beograd. On je naglasio da ne treba očekivati da će u toku razgovora neka od strana promeniti svoj stav o pitanju statusa, jer su ta viđenja u suprotnosti.

„Bilo je razmimoilaženja u razgovoru, ali je druga strana više insistirala na tome ko koga predstavlja u razgovorima. To je njihovo pravo, niko im ga ne može oduzeti. Mi smo bili jasno fokusirani na rešavanje problema i video se stepen pripremljenosti i odlučnosti da se stvari reše, a da se ne držimo usko definisanih stvari. Još nismo postigli dogovor, ali smo ponudili rešenja koja omogućavaju da dođemo do pravne i imovinske sigurnosti na Kosovu i da se zna ko je ko, ko je šta i šta je čije”, objasnio je Stefanović.

Razgovori će biti nastavljeni u četvrtak, a na dnevnom redu trebalo bi da se nađu – izgled carinskih pečata, avio-saobraćaj, telekomunikacije i predsedavanje organizaciji Cefta.

V. Jokanović

------------------------------------------------

Đelić: Specifična rešenja za specifičnu situaci

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da jedni put za pomirenje u regionu vodi preko kompromisa Srba i Albanaca i da rešenje praktičnih problema treba, takođe, da stvori osnovu za poverenje između Beograda i Prištine.

„Ako sednemo za sto i razmenimo poznate pozicije, nećemo napredovati. Jedini put za trajni mir i pomirenje u regionu vodi preko kompromisa između Srba i Albanaca”, izjavio je Đelić nemačkom portalu EurActiv. de.

Đelić je rekao da se ne radi o priznavanju Kosova, nego ''o kreativnim rešenjima'' i da mora biti pronađeno „jedno specifično rešenje za jednu vrlo specifičnu situaciju”.

Potpredsednik srpske vlade je posebno naglasio da Srbija ne sme biti stavljena pred izbor između Evrope i Kosova.

Đelić je, takođe, rekao da umesto tih suprotnosti, mora svim akterima da bude stalo do toga da nađu istorijski kompromis i da se samo tako čitav region Zapadnog Balkana može približiti Evropi.

EU: Dijalog protekao u konstruktivnoj atmosferi

Prvi susret pregovaračkih timova Beograda i Prištine održan je u „konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi” i tokom dvodnevnih razgovora obe strane su pokazale spremnost na dijalog, ocenila je danas Evropska unija.

„Sastanak je održan u konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi i bio je informativan i produktivan. Obe strane ponovile su svoju posvećenost dijalogu i spremnost da nastave proces. Naš posrednik je istakao ciljeve dijaloga - da se uklone prepreke koje su imale negativan uticaj na svakodnevni život ljudi, da se poboljša saradnja i ostvari napredak na putu ka EU”, navela je EU u saopštenju izdatom na kraju prve runde razgovora.

EU je ocenila da je ovaj prvi susret dveju delegacija „pružio mogućnost da se razgovara o dostupnosti informacija iz matičnih knjiga i katastra, pitanjima koja se direktno odnose na svakodnevni život ljudi” i dodala da su se „obe strane složile da ove informacije moraju biti dostupne kako bi se obezbedila pravna sigurnost građana”.

Kako se navodi u saopštenju, dve strane su razgovarale i o regionalnoj trgovini, slobodi protoka roba, što je „pitanje od posebne važnosti za privredni razvoj malih individualnih tržišta koja čine region Jugoistočne Evrope”.

„Sporazum CEFTA, koji je osnova uspostavljanja otvorenog regionalnog tržišta, ključni je za privredni razvoj regiona. Dve strane pozitivno su ocenile svoje učešće u CEFTA i potvrdile da će nastaviti da učestvuju i tokom (kosovskog) predsedavanja 2011”, navela je EU.

Tokom susreta razgovaralo se i o telekomunikacijama i avio-saobraćaju, što su dva domena u kojima saradnja otvara mogućnost bolje usluge korisnicima, veću ekonomsku efikasnost i ekološkiju praksu.

„Dogovoreno je da se uskoro održi i drugi sastanak”, navodi se u saopštenju EU.

Juropijan vojs: Sever Kosova najvažnije pitanje za razgovore

Razgovori između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije trebalo bi da se bave najvažnijim pitanjem - severom Kosova, koje bi, ukoliko se odlaže, moglo da postane još teže rešivo u budućnosti, ocenjuje briselski magazin „Juropijan vojs”.

U komentaru se ističe da postoji strah da je „najvažnije pitanje koje deli Beograd i Prištinu” sada „previše teško da bi se rešilo” i podseća da je sever prekinuo veze sa ostatkom Kosova pošto je ono proglasilo nezavisnost, kao i da tu postoje paralelne srpske administrativne strukture.

„Priština se odlučno protivi ulozi Beograda na severu (Kosova), a pokušaji kosovske vlade da uspostavi svoj autoritet tamo nasilno se odbijaju”, navodi se u tekstu i ističe da „severno Kosovo sve više postaje utočište za kriminal i korupciju i ekonomska crna rupa”.

„Juropijan vojs” ocenjuje da stanovništvo severa Kosova neće moći da učestvuje u institucijama i da će ekonomski razvoj biti onemogućen sve dok je ovaj deo sporan i dok ne postoje opšte prihvaćene institucije koje rade u skladu sa vladavinom prava.

„Međunarodna zajednica, koja okleva da se otvoreno suprotstavi srpskim vlastima na severu (Kosova), preokupirana većim globalnim problemima, opredelila se za mekši pristup podstičući Beograd da preispita svoju politiku”, navodi se u tekstu.

Pored toga, ističe se da se EU uzdržava da vrši pritisak na Srbiju jer pet njenih članica još priznalo nezavisnost Kosova, pa je zauzela statusno neutralan pristup u pogledu razlika između Kosova i Srbije.

„Međutim, statusno neutralan pristup EU je, po definiciji, glasanje za status kvo, jer svaki dijalog koji je usmeren samo na tehnička pitanja i bez jasne perspektive o političkoj budućnosti severa (Kosova) samo će dati potvrdu i legitimnost paralelnim srpskim strukturama”, piše „Juropijan vojs”.

Komentator ističe i da će se, s obzirom na istrajno protivljenje Prištine kontroli severa Kosova iz Beograda, šanse za zamrznuti konflikt samo povećati.

„Na kraju, striktno tehnički razgovori neće promeniti poziciju Srbije u pogledu Kosova, a promena je jedan od ključnih uslova koje je postavila EU za kandidaturu Srbije za članstvo”, ocenjuje briselski nedeljnik i preporučuje da EU, uz podršku SAD, iskoristi ove pregovore i usmere ih u pravcu rešavanja statusa severa Kosova što pre.

To praktično znači, navodi „Juropijan vojs”, da glavni naglasak u pregovorima treba da se stavi na važno pitanje vraćanja pune granične kontrole na severu Kosova, koje je najteže od tehničkih pitanja i najviše ima uticaja na politički status severa i uspostavljanje normalnih odnosa između Srbije i Kosova.

objavljeno: 09.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.