Mas: Priznanje Kosova nije uslov za prijem Srbije u EU

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Priznanje Kosova nije uslov za prijem Srbije u EU

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je da priznanje nezavisnosti Kosova nije jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju, ali uslov jeste dobrosusedska saradnja u regionu.

"Treba otvoreno reći da dobrosusedska saradnja u regionu predstavlja jedan od važnih elemenata predviđenih Kopenhaškim kriterijumima, koje moraju da ispune sve države koje plediraju da budu deo evropske porodice", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Mas za današnji novosadski "Dnevnik".

Dodao je da ne može da prihvati da se dijalog između Beograda i Prištine prolongira ma iz kog razlog, jer na Kosovu ima niz nerešenih pitanja koja otežavaju život građana.

"Razumljivo, zbog najavljenih izbora (na Kosovu) nije realno dobijanje odlučujućih odgovora u relativno kratkom vremenskom periodu, ali otvaranje procesa traganja za tim odgovorima ne trpi odlaganje", naveo je Mas.

On je savetovao Vladi Srbije da učini sve što je u njenoj moći i da uhapsi preostala dva haška begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi ispunila taj preostali uslov za pridruživanje EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.