Martin Šulc: Kolaps EU je realan scenario

Izvor: BKTV News, 25.Apr.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martin Šulc: Kolaps EU je realan scenario

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je upozorio kolegijum Evropske komisije da je kolaps Evropske unije realan scenario. On navodi da sve evropske institucije moraju da se upregnu u odbrani njenih temeljnih vrednosti.
Šulc je kolegijumu, koga čine svi članovi Komisije, kao glavne pretnje budućnosti Evrope naveo rastući talals desnog ekstremizma, ekonomsku krizu, sebičnost zemalja članica i netransparentnost >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u odlučivanju.
'Prvi put u istoriji Evropske unije, kolaps EU je realan scenario', rekao je Šulc komesarima, koji su ga upoznali sa predlogom budžeta EU za narednu godinu.
'Ksenofobija se širi u mnogim zemljama, evro je doveden u pitanje, a ugrožena je i sloboda kretanja unutar Šengenske zone', rekao je Šulc i upozorio na trend 'renacionalizacije i samitizacije'.
'Šefovi država i vlada zemalja članica sve češće sami odlučuju o svemu, sastaju se i razgovaraju iza zatvorenih vrata', rekao je Šulc i požalio se da se od EP onda očekuje da poslušno overi ovako donesene odluke.
On je pohvalio nacrt evropskog budžeta koji treba da bude usvojen na jesen, rekavši da je 'ambicioznoj Evropi potreban ambiciozan budžet'.
Šulc i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su se zajednički založili za usvajanje predloga budžeta Evropske unije, braneći ga od kritika da EU rasipa novac. Oni su odlučno odbacili optužbe da EU institucije rasipaju novac, dok od građana zemalja članica zahtevaju oštre mere štednje.
'Budžet samo jedne članice, Nemačke, je oko 440 milijardi evra, a budžet EU svega 140 milijardi', naveo je Šulc i objasnio da bi čak i drastično smanjenje evropskog budžeta donelo minimalne uštede zemljama članicama.
Barozo je istakao da su zahtevi za obustavljanje infrastrukturnih projekata nerealni. 'Ne možete imati zajedničko tržište ako nećete da ulažete u infrastrukturu', rekao je on, insistirajući da novac iz budžeta ne ostaje u Briselu, već se indirektno vraća državama članicama.
O predlogu budžeta EU za 2013. parlament će odlučivati na jesen, nakon što se predlog koga je sačinila Komisija usaglasi sa Evropskim savetom.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.