Marš smrti je genocid, Turska da se suoči sa zločinom

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"'Marš smrti' je genocid, Turska da se suoči sa zločinom"

Berlin -- Tursko poricanje zločina koji se dogodio 100 godina nazad u istoriju mogao bi ozbiljno da zapreti dogovoru sa EU o migrantskoj krizi.

Nakon što je nemački parlament danas usvojio rezoluciju po kojoj se zločin nad Jermenima 1915. godine proglašava genocidom, turski zvaničnici upozorili su na pogoršanje odnosa između Berlina i Ankare.

Još 2007. godine turski generalštab je naveo da termin “genocid“ nije validan.

“Takozvani jermenski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << genocid je potpuno izmišljen, nerealan i neosnovan scenario mašte baziran na neprijateljstvu prema Turskoj i bez bilo kakvih dokaza“, saopštio je tada Generalštab.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nastavio je da podržava ovakvo stanovište.

“Ako Nemačka to učini, to će uništiti diplomatske, trgovinske, političke i vojne odnose sa Turskom“, rekao je Erdogan pre glasanja.

Glasanje u Bundestagu došlo je u delikatnom trenutku u odnosima dve zemlje, zbog trenutnih dogovaranja oko izbegličke krize, dogovor koji sada izgleda sve manje stabilan.

Bilo kakav dogovor je pod znakom pitanja i nakon što je Ankara saopštila da će povući svog ambasadora iz Berlina.

Jermenski genocid vezuje se za masakr koje je počinila Turska od 1915. do 1917. godine. Zločin je započeo ubistvom radno sposobnih muškaraca, zatim deportacijom žena, dece, starih koji su vođeni u “marš smrti“ u sirijske pustinje.

Profesor za jermenske studije sa Oksforda Teo van Lint naveo je da se pozicija koju je držala turska vlast nije održala.

“Potpuno je jasno da je ono što se desilo bio genocid i turski stav je samo nastavak politike poricanja. Ne treba da postoji sumnja da je ono što se dogodilo u potpunosti u skladu sa definicijom genocida Ujedinjenih nacija. Samo Turska ne želi da se suoči sa onim što se dogodilo“, naveo je profesor.

On je dodao da mu je veoma drago da je Nemačka usvojila rezoluciju jer je i ta zemlja nakon Drugog svetskog rata morala da se suoči sa svojom prošlošću.

Van Lint je dodao i da je zločin nad Jermenima dobio veoma mali publicitet i da SAD i Velika Britanija nisu bili od pomoći.

Prošle godine obeležena je stogodišnjica masakra nad Jermenima, kada je ubijeno više od milion Jermena.

Nemačka je 27. zemlja koja je usvojila ovakvu rezoluciju, dok Izrael, Velika Britanija i SAD i dalje ne priznaju zločin kao “genocid“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.