Manje od jedne trećine Roma u Evropi ima stalni posao

Izvor: Blic, 24.Maj.2012, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje od jedne trećine Roma u Evropi ima stalni posao

Gotovo polovina romske populacije u Evropi nema u svom domu kupatilo, struju ili kuhinju, a manje od jedne trećine ima stalni posao, dok samo jedno od šestoro dece nastavi školovanje posle osnovne škole, navodi se u danas objavljenoj studiji.

U istraživanju koje su zajednički sprovele Agencija za fundamentalna prava Evropske unije, Program razvoja UN i Svetska banka, navodi se da samo 15 odsto mladih Roma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zemljama Unije ima završenu srednju školu ili zanat, prenela je agencija AFP.

Oko 45 odsto Roma živi u domu bez toaleta, kupatila, struje ili kuhinje, a samo 30 odsto njih ima stalni posao, pokazuju rezultati studije.

Istraživanje je bazirano na razgovorima sa više od 22.200 Roma u 11 evropskih zemalja - Francuskoj, Italiji, Portugaliji, Grčkoj, Španiji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj, koje pokazuje da 80 odsto ispitanika živi u domaćinstvima koja se mogu smatrati siromašnim.

U 40 odsto slučajeva najmanje jedna osoba u porodici otišla je na spavanje gladna u poslednjih mesec dana, jer porodica nije mogla da kupi dovoljno hrane.

Samo jedno od šestoro romske dece u Evropi nastavi školovanje posle osnovne škole, tako da samo 15 odsto dece ima završenu srednju školu ili zanat.

"Ovi rezultati pokazuju sumornu sliku situacije Roma širom EU danas", izjavio je direktor FRA Morten Kjaerum i pozvao na nova, dodatna ulaganja u obrazovanje mladih Roma.

Rezultati istraživanja treba da posluže Evropskoj komisija u kreiranju politike prema Romima, pošto romska populacija u Evropi broji od 10-12 miliona ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.