Manco: Ideja Berlinskog procesa je insistiranje na obavezama EU prema Balkanu

Izvor: Blic, 11.Apr.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manco: Ideja Berlinskog procesa je insistiranje na obavezama EU prema Balkanu

Ideja Berlinskog procesa je zajednički pokušaj da se pruži podrška i insistira na obavezama koje je Evropska unija preuzela prema Zapadnom Balkanu, izjavio je danas ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

Na konferenciji o Berlinskom procesu u Beogradu, Manco je rekao da će Italija, kao predsedavajuća samitu zapadnobalkanske šestorke 12. jula u Trstu, zapravo da doprinese integrisanju regiona Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Balkana bilo u formi pristupanja ili nekom drugom obliku.

- Dokle god sadrži koncept integracije, to je dobro. Moramo da radimo na tome da EU postane bliska i pokaže svoje liderstvo u ovom procesu - rekao je italijanski ambasador.

On je rekao i da se ne zna kako će Evropska unija izgledati u narednim godinama.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja je izjavio da ne veruje da je moguće napraviti carinsku uniju na Balkanu, dodajući da je to "preveliki zalogaj".

- Lično ne smatram da ćemo biti u stanju da napravimo carinsku uniju na Balkanu, već je moguće poboljšanje u okviru postojećeg sporazuma - kazao je on.

Crnobrnja je rekao da je EU od kada je osnovana 1957. godine postavila kao prvi cilj stvaranje carinske unije i da "čisto sumnja da mi to možemo da uradimo brže od EU".

Direktorka regionalne kancelarije Fondacije "Fridrih Ebert" Ursula Koh-Laugvic navela je da je EU nedavno obeležila 60. rođendan i da dalje veruje u tu organizaciju.

- Utisak je da se nalazimo u večitoj krizi, ali to posmatram kao najbolji način da se posvetimo svom cilju - rekla je ona, citirajući jednog od osnivača Unije, Žan Monea.

Kako je navela, bez obzira na probleme, "ne treba zaboraviti da smo na dobrom putu".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Manco: Insistirati na obavezama EU prema Zapadnom Balkanu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Apr.2017

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco izjavio je u utorak da će "Italija kao predsedavajuća država godišnjeg okupljanja Zapadnog Balkana u Trstu, kao deo Berlinskog procesa, doprineti integrisanju regiona u Evropsku uniju"...On je na konferenciji o dosadašnjim rezultatima Berlinskog procesa,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.