Makedoniju čeka revizija sporazuma iz Pržina

Izvor: RTS, 15.Jun.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedoniju čeka revizija sporazuma iz Pržina

Pod pritiskom međunarodne zajednice i odluke predsednika Đorđa Ivanova da povuče u celosti odluku o aboliciji umešanih u aferu "Prisluškivanje", Makedonija je spremna da resetuje dogovor četvorice lidera najuticajnijih stranaka vlasti i opozicije postignut prošle jeseni u Pržinu, kraj Skoplja.
Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika četiri najuticajnije stranke, ambasadori SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU u Skoplju, Džes Bejli i Aivo Orav izjavili su da je takvih susreta do sada bilo više, a da je ovaj održan u konstruktivnoj atmosferi.

Glavne teme su bile određivanje novog datuma za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i određivanje formata vlade koja će te izbore da sprovede.
Orav tvrdi da predstavnici četiri stranke imaju bliske stavove i pokazuju volju za postizanje dogovora za izlazak iz političke krize koja u Makedoniji traje više od godinu dana.
Jučerašnjem sastanku su prisustvovali Nikola Todorov VMRO-DPMNE, DUI Artan Rough, Radmila Sekerinska iz SDSM i Imer Aliu, DPA.
Narednih dana očekuje se susret lidera tih stranaka, a iz Brisela je ranije najavljeno da bi se on mogao dogoditi do kraja ove sedmice.
Bivši premijer i šef VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je u nedelju da je ta stranka spremna za novi sastanak lidera, koji bi, kako je rekao, trebalo da bude dobro pripremljen.
Gruevski, naime, smatra da nije dobro za građane Makedonije da taj sastanak bude neuspešan, a biće ako lideri ne budu dobro pripremljeni.
I Menduh Tači (DPA) smatra da naredni sastanak "makedonske četvorke" ne sme biti neozbiljan.
Manja članica vladajuće koalicije DUI, Alija Ahmetija, smatra da sastanak lidera treba da bude održan, jer je to u interesu građana, te da je za poštene i fer izbore nužno stvoriti pozitivnu političku klimu.
Neslaganje, međutim, i dalje postoji oko datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.
Iz DUI-a poručuju da bi oni trebalo da budu održani naredne ili čak da budu naredne godine ili čak redovni, što pada 2018. godine.
Nasuprot tome, opozicioni SDSM Zorana Zaeva je više puta do sada insistirao da izbori budu održani ove jeseni.
Inače, Zaev je prvi put potvrdio da je birački spisak pročišćen i da neće postavljati nove uslove u vezi sa tim.
Izbori u Makedoniji su do sada dva puta odlagani. Prema dogovoru iz Pržina trebalo je da budu održani najpre 24. aprila, a potom su odloženi za početak juna, što, naravno, nije realizovano.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

AFERA "PRISLUŠKIVANJE" Makedonija resetuje dogovor lidera najuticajnijih stranaka vlasti i opozicije

Izvor: Blic, 15.Jun.2016

Pod pritiskom međunarodne zajednice i odluke predsednika Đorđa Ivanova da povuče u celosti odluku o aboliciji umešanih u aferu "Prisluškivanje", Makedonija je spremna da resetuje dogovor četvorice lidera najuticajnijih stranaka vlasti i opozicije postignut prošle jeseni u Pržinu, kraj Skoplja...Nakon...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.