Makedonija započela dijalog s EU

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija započela dijalog s EU

Skoplje -- Evropski komesar za proširenje Štefan File započeo razgovore na visokom nivou s makedonskim zvaničnicima, s ciljem da se ubrzaju evrointegracije te zemlje.

Makedonija od 2005. čeka na početak pregovora o članstvu u EU.

Na otvaranju dijaloga na visokom nivou kojim koopredsedavaju File i premjer Nikola Gruevski, evropski komesar za proširenje je rekao da počinje sveobuhvatan proces i aktivni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politički dijalog o vladavini prava, javnoj administaciji, slobodi medija, izbornom zakonu i funkcionisanju tržišne ekonomije, prenela je makedonska televizija MRT.

"Želimo da radimo s vama kako bi vaše članstvo u EU postalo stvarnost. Uverevam vas da sam posvećen podršci vašem reformskom procesu. Ubeđen sam da je vaša budućnost u EU i da zajedno možemo postići zaista održivi i vidljivi napredak u reformama i pristupanju EU", rekao je File.

Gruevski je naveo da makedonska vlada želi da nastavi reforme u svim oblastima i da se nada da će to biti zabeleženo u izveštaju Evropske komsije o napretku Makdonije u 2012.

On je rekao da je cilj da pristupni pregovori počnu što pre ove godine.

Makedonija je status kandidata za ulazak u EU stekla 2005, ali još nije počela pristupne pregovore zbog spora sa Atinom oko imena. Atina smatra da ime "Makedonija" sadrži u sebi i teritorijalne pretenzije na istoimenu provinciju u Grčkoj.

U Briselu je najavljeno da će File u Skoplju s makedonskim zvaničnicima razmeniti mišljenja i o etničkim sukobima koji su potresli Makedoniju prošle nedelje.

File će se danas u Skoplju sastati sa zamenicom premijera za evropska pitanja Teutom Arifi, liderima političkih stranaka i predstavnicima civilnog društva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.