Makedonija počela pristupni dijalog sa EU

Izvor: Studio B, 15.Mar.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija počela pristupni dijalog sa EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File i predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski otvorili su danas u Skoplju pristupni dijalog na visokom nivou između Makedonije i Evropske unije.

Makedonski premijer je izjavio da ovaj dijalog predstavlja novu platformu za dijalog sa Evropskom komisijom.

"Ovo je veoma značajan korak za nas, ali će imati ograničeno trajanje jer početak pregovora o članstvu u EU ostaje glavni cilj vlade Makedonije. Naši napori biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << usmereni na postizanje tog cilja što je pre moguće, do kraja ove godine", poručio je Gruevski.

Evropski komesar Štefan File rekao je da je danas otvorena nova faza na putu Makedonije ka EU.

"Sagradili smo most koji će nas odvesti ka početku pristupnih pregovora. Fokusirali smo se na reforme koje će pomoći da se Makedonija modernizuje, što će je približiti Evropskoj uniji", rekao je File i istakao da danas nije bilo reči o problemu imena Makedonije, već samo o sprovođenju reformi.

Po rečima portparola makedonske vlade Martina Martinoskog, pristupni dijalog na visokom nivou treba da obezbedi sprovođenje procesa koji će voditi ka zvaničnom početku pristupnih pregovora.

"U suštini, u okviru dijaloga biće razmatrane i zaključene oblasti koje će kasnije biti uključene i u zvanični proces pristupnih pregovora", rekao je Martinoski za Tanjug i dodao da je na dnevnom redu danas bilo pet tema iz poglavlja 23 i 24 - reforma pravosuđa, izmene izbornog zakonodavstva, sloboda izražavanja i medija, ekonomske reforme i reforme javne administracije.

Makedonija na dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU čeka već tri godine, pošto je Grčka 2009. godine blokirala pregovore o pristupanju EU zbog spora oko naziva zemlje.

Iz Brisela je više puta poručeno da pristupni dijalog Makedonije i EU ne predstavlja zamenu za proces pregovora, već da treba da održi kurs institucionalnih reformi kako bi se Makedonija približila EU.

Predviđeno je da će se lideri EU i Makedonije susretati dva puta godišnje, ali da će dijalog trajati tokom cele godine.

Izveštaj o napretku zemlje biće objavljen u oktobru.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.