Makalister: Srbija na pravi način korača ka članstvu u EU

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makalister: Srbija na pravi način korača ka članstvu u EU

Srbija na pravi način korača ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Makalister u intervjuu za "Večernje novosti".
"Novi izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji navodi više konkretnih oblasti u kojima je Vlada sprovela dalekosežne reforme usmerene ka ispunjavanju uslova za članstvo", podsetio je Dejvid Makalister.
Upitan šta je za Srbiju najjača, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a šta najslabija tačka, Makalister je rekao da su reforme sprovedene u nastojanju da se podstakne srpska privreda veoma impresivne.
"Važno je da se građanima, a posebno mlađim generacijama obezbedi jasna ekonomska perspektiva da bi osigurali njihovu stalnu podršku pristupanju Srbije EU", dodao je Makalister.
Prema njegovom mišljenju, nedostaci koji još treba da budu u potpunosti otklonjeni posebno se odnose na jačanje vladavine prava.
"Održavanje nezavisnog sudstva mora biti apsolutni prioritet", rekao je Makalister.
Upitan može li Srbiija da održava dobre ekonomske i političke odnose sa Rusijom i istovremeno napreduje ka EU, on je rekao da orijentacija Srbije ka Evropi, kao i eventualnom članstvu članstvu u EU, ne isključuje srdačne odnose sa ostalim zemljama u svetu, uljučujući i Rusiju.
"Istovremeno, od država koje žele da se pridruze EU očekuje se da se usklade sa osnovnim načelima zajedničke spoljne politike. To naravno važi i za Srbiju", rekao je Makalister.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.