Madrid uz Beograd

Izvor: RTS, 21.Apr.2010, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid uz Beograd

Ministri inostranih poslova Srbije i Španije Vuk Jeremić i Migel Anhel Moratinos ocenili bilateralne odnose država kao veoma dobre. Jeremić i Moratinos očekuju uspeh na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Sarajevu.

Poslednjeg dana posete Srbiji, španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos, razgovarao je sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem o procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"U odnosima Srbije i Španije nema otvorenih pitanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograd i Madrid slažu se o svemu, uključujući i evropsku perspektivu Srbije", izjavio je Jeremić.

Posle sastanka sa ministrom Jeremićem, Moratinos je rekao da će Španija uložiti sve moguće napore da ubrza približavanje Srbije EU i dodao da se nada da će pre završetka španskog predsedavanja doći do pomaka i da će imati dobre vesti za srpsko društvo.

Što se tiče ministarskog sastanka u Sarajevu, Jeremić je rekao da ne odstupa od stava da reč Prištine u regionalnim institucijama treba da se čuje, ali samo u skladu sa međunarodnim pravom, rezolucijom 1244 i na način koji ne implicira promenu statusa naše južne pokrajine.

Šef španske diplomatije rekao je da je zadovoljan zbog poslednjih koraka koje su preduzele srpske vlasti, uključujući usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije i podršku integraciji BiH koja je imala "snažan odjek" u EU.

Novi impuls regionalnoj saradnji

Govoreći o predstojećoj konferenciji u Sarajevu, dvojica ministara istakla su spremnost da ta konferencija uspe.

Jeremić je ponovio stav Srbije, kada je reč o učešću privremenih institucija Prištine na regionalnim konferencijama, koji podrazumeva potpuno poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

"Složili smo se da ta konferencija treba da da novi impuls regionalnoj saradnji i evropskim integracijama regiona", rekao je Jeremić.

Moratinos je rekao da su stavovi svih država regiona poznati, da se oni neće menjati, ali da se radi na tome da se ulože napori kako bi se došlo do bolje regionalne saradnje.

"Špansko predsedništvo EU uvereno je da će konferencija postići potpuni uspeh i da će Sarajevo biti prekretnica u kontekstu evropskog angažovanja na zapadnom Balkanu", rekao je Moratinos.

Govoreći o odnosima Srbije i Španije, Moratinos je ocenio da su političke, ekonomske, kulturne i trgovinske veze dve zemlje sve bolje.

"Oblak pepela koji se nadvio nad našim zemljama neće sprečiti putnike Srbije i Španije da putuju u oba pravca", rekao je Moratinos, podsetivši na otvaranje letova između te dve zemlje, ali i na činjenicu da je EU odlučila da ukine vize za građane Srbije.

Španski ministar je na svojevrsnoj regionalnoj turneji. Doputovao je sinoć u Beograd iz Skoplja, kako bi, zajedno sa šefom turske diplomatije Ahmet Davutogluom, razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i Jeremićem, a i iz glavnog grada Srbije putuje u Crnu Goru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.