Mađarska uvodi državljanstvo bez stalnog boravka

Izvor: Blic, 16.Avg.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska uvodi državljanstvo bez stalnog boravka

Od sledeće godine, pripadnicima mađarske manjine iz susednih zemalja biće dozvoljeno da traže mađarsko državljanstvo i bez stalnog boravišta u Mađarskoj, piše danas list Petefi Nepe iz Kečkemeta.

List, u članku povodom te najave, napominje da je Mađarska zemlja sa procentualno najmanje stranaca u Evropskoj uniji, koji čine svega nešto manje od dva procenta tamošnjeg stanovništva.

Prema podacima mađarske statistike, broj stranaca koji su zatražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stalno boravište u Mađarskoj dostigao je u januaru 194.000, ali je svega nekoliko hiljada zatražilo mađarsko državljanstvo.

Stranci čine tek 1,9 odsto življa Mađarske, što je najmanje u Evropskoj uniji i daleko ispod proseka u "starim" članicama EU, gde ih je u proseku između osam i deset procenata.

U Kečkemetu, na primer, tek 50 stranaca godišnje zatraži mađarsko državljansto. Uglavnom su u pitanju etnički Mađari iz Rumunije, Srbije i Ukrajine.

Takvima će od sledeće godine, kako piše kečkemetski list, državljanstvo biti odobravano i bez stalnog boravišta u Mađarskoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.