Mađarska: Potpisan kontroverzni Zakon o medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2010, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Potpisan kontroverzni Zakon o medijima

BUDIMPEŠTA -

Mađarski predsednik Pal Šmit potpisao je danas kontroverzni Zakon o medijima, uprkos kritikama stranih zemalja, dva dana pre nego što ta zemlja treba da preuzme šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Zakon će biti objavljen u Službenom glasniku i stupiće na snagu sutra, objavljeno je na mađarskom sajtu index.hu.

Mađarska vlada našla se na udaru kritika zbog uvođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spornog zakona koji će omogućiti vladajućoj stranci Fides premijera Viktora Orbana da kontroliše sadržaje medija, radijskih i televizijskih stanica, štampe i internet sajtova.

Zakon predviđa stvaranje novog medijskog tela koje će biti ovlašćeno da izriče stroge kazne medijima čiji sadržaji nisu "politički uravnoteženi" ili "sputavaju ljudsko dostojanstvo", da kontroliše dokumente ili medijski materijal i da primora novinare da otkriju svoje izvore u pitanjima od nacionalne bezbednosti.

Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) upozorila je prošle nedelje da će novi zakon "ako bude loše korišćen voditi ućutkivanju kritičkih medija i javnih debata u zemlji".

Zakon su kritikovali Amnesti internešenal, Savez evropskih novinskih agencija (EANA) i Međunarodni institut medija, kao i Evropski parlament.

Zabrinutost zbog usvajanja tog zakona u Mađarskoj još je veća zbog toga što ta zemlja 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU.

Viktor Orban je, međutim, izjavio da se Mađarska ne plaši kritika koje dolaze iz zapadne Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mađarski predsednik potpisao sporni zakon o medijima

Izvor: Blic, 31.Dec.2010, 01:10

BUDIMPEŠTA - Mađarski predsednik Pal Šmit potpisao je danas kontroverzni zakon o medijima, koji vlastima daje veću kontrolu nad radom medijskih kuća, uprkos kritikama koje dolaze iz zemalja Evropske unije...Zakon će stupiti na snagu u subotu, 1. januara, istog dana kada Budimpešta preuzima šestomesečno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.