Madjari u Transilvaniji traže prava kao za Vlahe u Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 06.Mar.2012, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madjari u Transilvaniji traže prava kao za Vlahe u Srbiji

Erdeljska mađarska narodna stranka u Rumuniji ocenila je da je primereno što se Rumunija prilikom rasprave o statusu kandidata Srbije u Evropskoj uniji zauzela za ostvarivanje prava vlaške manjine u Srbiji

NOVI SAD, 6. marta 2012. (Beta) - Ta stranka je zatražila ista prava za Mađare u Transilvaniji (Erdelju).Takođe su izrazili uverenje da Vlada Rumunije neće primeniti "dvostruke aršine" i podsetila da je u srpsko-rumunskom medjuvladinom sporazumu, izmedju ostalih, isticano pravo Vlaha na liturgiju na maternjem jeziku i pravo na izgradnju crkve, kao i pravo na upotrebu jezika u opštoj upravi i mogućnost predstavljanja manjina u parlamentu.Erdeljska madjarska narodna stranka navela je da ista prava očekuje i za Madjare u Transilvaniji i za Čangoe, Madjare u pograničnoj zoni u Rumuniji prema Moldaviji i Ukrajini, preneli su mediji na madjarskom jeziku u Vojvodini.U Transilvaniji živi značajan broj Madjara, a taj deo Rumunije nekada je bio deo Austro-Ugarske Monarhije.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađari u Transilvaniji traže prava kao za Vlahe u Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2012

NOVI SAD - Erdeljska mađarska narodna stranka u Rumuniji ocijenila je da je primjereno što se Rumunija prilikom rasprave o statusu kandidata Srbije u Evropskoj uniji zauzela za ostvarivanje prava vlaške manjine u Srbiji i zatražila ista prava za Mađare u Transilvaniji (Erdelju).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.