Mačkić: Propisi EU ugrađuju se u zakonodavstvo BiH

Izvor: Cafe.ba, 30.Sep.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačkić: Propisi EU ugrađuju se u zakonodavstvo BiH

Agencija za bezbjednost hrane BiH kontinuirano prati izmjene propisa EU o aditivima i ugrađuje ih u zakonodavstvo BiH, rekao je direktor ove agencije Sejad Mačkić.

"To je veoma značajno, jer su propisi EU utemeljeni na najnovijim naučnim saznanjima, te kao takvi predstavljaju pravni osnov za visoki nivo zaštite zdravlja i interesa potrošača, te neometanu trgovinu hranom", rekao je Mačkić.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />Na radionici u Mostaru o primjeni zakonodavstva o prehrambenim aditivima, koju je organizovala Agencija za bezbjednost hrane BiH, Mačkić je predstavio stepen usklađenosti zakonodavstva BiH o aditivima sa propisima EU.

Predavači iz Češke, Slovačke i Grčke informisali su predstavnike nadležnih institucija u BiH, inspekcijskih uprava i laboratorija, te udruženja potrošača i subjekte u poslovanju sa hranom o pravnom okviru kojim je regulisano područje prehrambenih aditiva u EU, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Osim nadležnih institucija, koje iniciraju izradu propisa i provode službene kontrole, ključnu odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane imaju subjekti u poslovanju sa hranom koji su dužni, prema Zakonu o hrani, da na tržište stavljaju zdravstveno ispravnu hranu sa sastojcima koji ne umanjuju njene prehrambene vrijednosti.

Agencija za bezbjednost hrane BiH nastaviće da provodi aktivnosti na obezbjeđivanju zdravstvene ispravnosti hrane, s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, te omogućavanja ravnopravnog položaja subjekata u poslovanju sa hranom na tržištu.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.