MUP: Najveći rizik je otvorena granica prema Albaniji

Izvor: Blic, 29.Nov.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: Najveći rizik je otvorena granica prema Albaniji

BEOGRAD - Najveći bezbednosni rizik na Kosovu je otvorenost granice prema Albaniji i to je problem koji ugrožava ne samo Srbiju nego i EU, izjavio je danas zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

"Granica prema Albaniji je otvorena, ne čuva se i nezaštićena je", rekao je Mitrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju informišući članove tog skupštinskog tela o bezbednosnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situaciji na Kosovu.

Prema njegovim rečima, problem otvorenosti granice prema Albaniji treba da zabrine i medjunarodnu zajednicu jer je Kosovo najveća ruta za krijumačarenje narkotika.

Mitrović je kazao da i dalje postoje pritisci na srpsko stanovništvo u Pokrajini kada je reč o bezbednosti, ličnoj imovini i uskraćivanju telekomunikacija, a da se u poslednje vreme nastavlja rušenje grobalja i uništavanje imovine.

Kako je naveo, treba da zabrine i pojačano prisustvo kosovske policije na severu Kosova što se pravda sprečavanjem kriminala, a uznemirava gradjane tog dela Pokrajine, u kom mahom žive Srbi.

"Ne postoji organizovani kriminal na severu Kosova. Kriminalne grupe žive na jugu Kosova i neprihvatljivo je obrazloženje kosovskih organa da žele da ih hapse na severu Pokrajine", rekao je Mitrović i saopštio da MUP Srbije nije prisutan u Pokrajini, ali da na razne načine prikuplja informacije o stanju na Kosovu.

Mitrović je istakao svakodnevnu saradnju sa Euleksom u razmeni informacija i dodao da MUP preko te medjunarodne misije želi da dodje do nekoliko osumnjičenih za teška krivična dela kako bi bili procesuirani.

Zemanik direktora policije je kazao da je od 7.233 pripadnika KPS-a oko 700 Srba, angažovanih uglavnom na severu Kosova, a koji su u komandnom lancu KPS.

Dodao je da MUP u saradnji sa Euleksom pokušava da komandni lanac u KPS-u na severu Kosova imaju Srbi i ukazuje na opasnost prisustva albanskog kadra u toj službi na severu Kosova, kao i da pokušava da u dogovoru sa Euleksom jedan broj Srba bude angažovan i u specijalnim jedinicama.

Petković: Na Kosovu se kriminalom ne bave samo Albanci

Poslanica G17 plus Stojanka Petković koja živi u Zvečanu negodovala je zbog informacije MUP-a Srbije o stanju bezbednosti u Pokrajini, navodeći da je nepotpuna.

Ona se nije složila sa navodima da se na Kosovu kriminalom bave samo Albanci i podsetila da je na njenu porodičnu kuću pre tri godine bačeno više molotovljevih koktela, da su počinioci srpske nacionalnosti otkriveni, da taj predmet stoji u tužilaštvu, a da je "neko rekao da se to ne čačka".

Odbor se nije izjašnjavao o Informaciji MUP-a Srbije o stanju bezbednosti na Kosovu jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.