MO:Politka u skladu sa vojnom neutralnošću Srbije, EU: Vojna vežba sa Rusijom pogrešan signal

Izvor: Večernje novosti, 18.Avg.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MO:Politka u skladu sa vojnom neutralnošću Srbije, EU: Vojna vežba sa Rusijom pogrešan signal

Ministarstvo odbrane (MO) je, povodom današnje izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da bi u sadašnjim okolnostima zajednička vojna vežba Rusije i Srbije "poslala pogrešan signal", saopštilo da vodi politiku u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije.U saopštenju, povodom izjave Kocijančićeve, koja kaže i da EU očekuje od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i sa procesom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pristupanja, ministarstvo navodi da vodi balansiranu spoljnu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima. Kako se dodaje u saopštenju, na taj način, ne samo da je u funkciji državne spoljne politike, već permanentno razvija i sopstvene sposobnosti i kapacitete. Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno na bilateralnom planu, treba naglasiti da su u fokusu MO aktivnosti koje maksimalno mogu da doprinesu stalnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, navodi se u saopštenju. "Tu se pre svega misli na praktične oblasti saradnje koje težišno predstavljaju zajedničke vežbe i obuka sa predstavnicima Oružanih snaga drugih država. U navedenoj oblasti, Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa SAD i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvujemo na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou", ističe ministarstvo.Dodaje se i da, kada je reč o saradnji u oblasti odbrane sa SAD, MO i VS ostvaruju najsadržajniju bilateralnu vojnu saradnju i u drugim mnogobrojnim programima koji se odnose na školovanje i usavršavanje pripadnika VS, modernizaciju i opremanje jedinica, razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama, saradanji sa Nacionalnom gardom Ohajo u okviru Programa državnog partnerstva. Osim toga, dodaje se, saradnja se odlikuje i mnogim drugim projektima od opšteg društvenog značaja u Srbiji. U saopštenju se kao primer navodi projekat "Humanitarne asistencije", čiju će realizaciju, navodi MO, građani moći da vide u četvrtak kada će svečano biti otvorena renovirana predškolska ustanova i jedna muzička škola u opštini Bujanovac, na čijem renoviranju su zajednički radili pripadnici VS i Nacionalne garde Ohajo.Uporedo sa tim, MO navodi da ulaže velike napore da i sa drugim partnerima planira, organizuje i učestvuje u vežbovnim aktivnostima i aktivnostima na planu obuke."Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i sa drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima", rečeno je u saopštenju.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ministarstvo odbrane odgovara Maji Kocijančič

Izvor: RTS, 18.Avg.2015

Povodom izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da bi zajednička vojna vežba Rusije i Srbije poslala pogrešan signal, Ministarstvo odbrane odgovara da vodi balansiranu spoljnu politiku. Saradnja sa ruskim Oružanim snagama nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.