MIP BiH potvrdio održavanje samita

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIP BiH potvrdio održavanje samita

Samit "Evropska unija - zapadni Balkan" kome će prisustvovati delegacije EU, zemalja regiona, Rusije, Amerike, Turske i medjunarodnih organizacija biće održan 2. juna u Sarajevu, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Glavni cilj sastanka je da ponovo potvrdi posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, a unutar okvira Lisabonskog ugovora, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saopštenju.

Ovaj sastanak će se održati deset godina posle samita u Zagrebu, na kome je ukazano na put strukturalnih, političkih i ekonomskih reformi koje je zemlje zapadnog Balkana trebalo da usvoje na putu prema Evropskoj uniji.

Kako je najavljeno, na kraju samita biće usvojena Deklaracija.

MIP BiH još nije saopštio imena članova delegacija koje će prisustvovati konferenciji.

Savet ministara BiH podržao je juče održavanje ove konferencije i zadužio MIP BIH da prilikom planiranja troškova održavanja iscrpi unutrašnje rezerve, te da, ukoliko bude potrebno, od Saveta ministara BiH zatraži i dodatna sredstva.

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos u aprilu je inicirao dogovor da se konferencija "EU - zapadni Balkan" održi u junu u Sarajevu kao neslužbeni susret "svih strana", kao što se održavaju i ministarska zasedanja EU.

Postoji mogućnost da tog dana, prema najavama medjunarodnih zvaničnika, Bosni i Hercegovini bude odobren bezvizni režim za putovanje po zemljama Šengenskog sporazuma.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.