MERKELOVA NOSI DVE ČESTITKE U ZAGREB

Izvor: Kurir, 21.Avg.2011, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MERKELOVA NOSI DVE ČESTITKE U ZAGREB

ZAGREB - Hrvatska javnost očekuje da će sutrašnja poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu, pre svega, produžiti tradiciju dobrih odnosa sa Berlinom, ali i poboljšati mogućnosti u privrednoj saradnji koje su neiskorišćene.

Mediji u Hrvatskoj citiraju portparola nemačke vlade koji je najavio da će Merkelova doneti u Zagreb "dve čestitke - jednu za 20. godišnjicu nezavisnosti, a drugu za uspešno zaključenje pregovora o članstvu u EU". Biće to prva službena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poseta Merkelove Zagrebu, gde je ona boravila 2007. godine na samitu posvećenom saradnji sa jugoistočnom Evropom.

Mediji u najavama podsećaju da je Nemačka bila prva država EU koja je priznala nezavisnost Hrvatske i navode da se Berlin "tradicionalno predstavlja kao prijatelj Hrvatske, uprkos povremenim kritičkim tonovima".

"Kritički tonovi" odnose se, pre svega, na otežanost ulaganja nemačkog kapitala u Hrvatsku, ali i na umešanost bivšeg premijera Ive Sanadera u aferu "Hipo banke".

Zagrebački profesor i šef Saveta za međunarodne odnose Socijaldemokratske partije Damir Grubiša ocenio je da medijska nagađanja da je Nemačka uslovljavala "silazak Sanadera sa političke scene" imaju dosta osnova, a da između Merkelove i hrvatske premijerke Jadranke Kosor "postoji ženska solidarnost".

Prošle godine je u junu u Zagrebu održan hrvatsko-nemački privredni forum. Bila je to prilika da hrvatski ministri pozovu nemačke privrednika na veća ulaganja, ali, osim tadašnjih obećanja, malo je toga realizovano do danas, jer je birokratija i dalje komplikovana.

Bivši diplomata iz vremena SFRJ, savetnik za spoljnu politiku bivšeg predsednika Stjepana Mesića i aktuelnog Josipovića, Budimir Lončar ocenio je da su odnosi Berlina i Zagreba "izvanredno dobri", a Nemačku smatra najznačajnijim hrvatskim "partnerom u privredno-finansijskoj sferi". Uz razvijenu privrednu saradnju, Lončar naglašava i značajne "nerobne prilive novca" koji u Hrvatsku dolaze zahvaljujući "vernim nemačkim turistima".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.