Lukašenko napada EU - imigrantima

Izvor: Mondo, 16.Okt.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko napada EU - imigrantima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zapretio je da će kao odgovor na sankcije, koje su EU uvele njegovoj zemlji, dozvoliti priliv ilegalninih migranata u evropski blok.

Ministri inostranih poslova EU produžili su juče za još najmanje godinu dana sankcije režimu u Belorusiji ukoliko ne provedu demokratske reforme.

Lukašenko je istakao da EU treba da plati Belorusiji, jer ne dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prolaz ilegalnim migrantima preko granice.

Prema njegovim rečima, Belorusija više ne želi da odvaja resurse za zaštitu EU od migranata od kojih neki nose drogu, eksploziv i druge zabranjene materijale.

Lukašenko je dodao da je "Belorusiji dozlogrdilo da je EU šutira i naziva raznim imenima".

Članice EU, koje se graniče sa Bjelorusijom su Letonija, Litvanija i Poljska. Minsk tvrdi da je u prošlosti u prosjeku sprečavan oko 10.000 migranata u nastojanju da uđu u EU.

EU je Belorusiji uvela sankcije na uvoz naoružanja a na "crnoj listi" su 243 osobe i 32 firme, kojima su zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja.

Ministri su kritikovali parlamentarne izbore, koji su u septembru održani u Belorusiji, ocenivši ih "propuštenom šansom" i od vlade zatražili da oslobodi političke zatvorenike, te prekine sa progonom opozicije i nezavisnih medija.

Istovremeno, ministri su naglasili da njihova politika nije za sprovođenje izolacije, jer evropski blok sa Bjelorusijom održava veze na tehničkom nivou i podržava građansko društvo u toj bivšoj sovjetskoj republici.

(Srna)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Lukašenko preti EU prilivom ilegalnih imigranata zbog sankcija

Izvor: Blic, 16.Okt.2012

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zapretio je danas da će kao odgovor na sankcije, koje su Evropske unije uvele njegovoj zemlji, dozvoliti priliv ilegalninih migranata u evropski blok...Ministri inostranih poslova EU produžili su juče za još najmanje godinu dana sankcije režimu u Belorusiji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.