Loše prognoze za EU

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 13:13

Loše prognoze za EU

Odluka Evropske unije da sa Ukrajinom i Moldavijom otvori pristupne pregovore je politička i mogla bi da destabilizuje Uniju.

To je danas ocenio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"EU sada prolazi kroz ne najbolja vremena u svojoj istoriji, kako u pogledu funkcionisanja, tako i u pogledu ekonomije. Zato je, naravno, jasno da je ovo apsolutno ispolitizovana odluka i želja EU da na taj način pokaže svoju podršku ovim (dvema) zemljama", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peskov novinarima, prenosi Interfaks.

Prema rečima Peskova, takve nove članice zapravo mogu destabilizovati EU.

"EU je uvek imala prilično stroge kriterijume za pristupanje. U ovom trenutku je očigledno da ni Ukrajina ni Moldavija ne ispunjavaju te kriterijume", rekao je portparol Kremlja.

Peskov smatra da "pregovori o pristupanju EU mogu da traju godinama i decenijama".

Naveo je da Rusija to pažljivo prati, jer je na istom kontinentu sa EU.

Komentarišući davanje statusa kandidata za članstvo Gruziji, on je rekao da su to apsolutno suverene stvari Gruzije, kao i kada je reč o Ukrajini i Moldaviji, ali da je politizacija i te odluke odmah vidljiva.

Prema njegovoj oceni, želi se demonstrirati politička volja, čak, možda, i na štetu veoma složene strukture EU.

"Na naše žaljenje, svaki put ova želja da se demonstrira takva politička volja u velikoj meri je zasnovana na želji da se Rusija dodatno provocira i da se te zemlje antagonizuju prema Rusiji", rekao je portparol Kremlja.

Evropski savet odlučio je u četvrtak da počnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju EU, a da Gruziji bude dodeljen status zemlje kandidata za pridruživanje Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dmitri Peskov: Odluka EU da otvori pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom može destabilizovati ove zemlje

Izvor: Danas, 15.Dec.2023

Rusija je danas poručila da bi odluka Evropske unije da otvori pregovore o priključenju sa Moldavijom i Ukrajinom mogla destabilizovati EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.