Ljajić: U Srbiji 45.000 mališana sa smetnjama u razvoju

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: U Srbiji 45.000 mališana sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD – Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je konkurs za podršku uspostavljanju i unapređenju lokalnih socijalnih usluga namenjenih deci sa smetanjama u razvoju, u okviru kojeg će, kako je danas rekao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, lokalnim samoupravama biti dodeljeno tri miliona evra.

Ljajić je naveo da u Srbiji ima 45.000 mališana sa smetnjama u razvoju i dodao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sredstva biti opredeljena za razvoj i unapređenje usluga na lokalu, kao što su pomoć u kući, personalna asistencija i centri za dnevni boravak.

"Želimo da afirmišemo regionalni pristup u razvoju socijalnih usluga na lokalu, pa pravo da konkurišu imaju grupe od najmanje četiri opštine. Vrednost pojedinačnih projekata kreće se od 200.000 do 400.000 evra, a lokalne samouprave će učestvovati sa najmanje 10 odsto", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, konkurs je namenjen svim opštinama koje su uspostavile socijalne usluge za decu ometenu u razvoju, ali nemaju dovoljno sredstva da ih unaprede, ali i onima koje to nisu učinile.

Ljaić je ukazao da, na primer, samo 45 opština ima dnevne boravke za decu sa smetnjama u razvoju, koje koristi 1.114 mališana, što je, kako je istakao, malo imajući u vidu da je takvih mališana u Srbiji oko 45.000.

"Cilj nam je da pomognemo lokalnim samoupravama da razviju i afirmišu te vrste usluga, posebno sada u uslovima ekonomske krize", kazao je ministar, podsetivši da Srbija za socijalna davanja izdvaja relativno malo - dva odsto bruto društvenog proizvoda, a da je 10 odsto tih sredstva usmereno na lokalni nivo.

Konkurs, koji će biti otvoren do marta naredne godine, oganizovali su Evropska unija, Unicef i Ministarstvo rada i socijane politike.

Direktorka Unicefa za Srbiju Judita Rajhenberg je ocenila da Srbija čini ozbiljne napore da deci sa smetnjama u razvoju obezbedi adekvatan tretman, napomenuvši da oni moraju biti uključena u zajednicu, što često nije slučaj.

"Samouprave koje žele da učestvuju na konkursu mogu očekivati podršku Unicefa prilikom izrade projektne dokumentacije", kazala je Rajhenberg i dodala da su prioritet porodice sa decom sa složenijim i težim smetnjama u razvoju, jer je kod njih rizik od institucionalizacije najveći.

Prema njenim rečima, od velike važnosti je uspostavljanje takozavane "predah" usluge, koja podrazumeva kratkoročni smeštaj deteta sa smetnjama u razvoju, kako bi se porodicama koje o njima brinu obezbedio predah.

Ona je navela da ta usluga može biti korisna i mališanima koji se nisu uključili u redovan program obrazovanja, ukazavši da posebnu pažnju treba posvetiti projektima stanovanja uz podršku za mlade sa invaliditetom, koji su namenjeni deci starijoj od 14 godina, bez roditeljskog staranja.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins je podsetio da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da je ostvaren napredak u oblasti inkluzije ugroženih kategorija, ali da kapaciteti za pružanje usluga moraju biti ojačani.

Martins je ukazao da EU Srbiji u toj oblasti pruža podršku od 2003. godine, pošto je uključivanje dece ometene u razvoju, siromašnih i marginalizovanih grupa jedan od značajnih segmenata politike EU.

Tanjug

objavljeno: 17/11/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Srbiji 45.000 mališana sa smetnjama u razvoju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2010

BEOGRAD -..Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je konkurs za podršku uspostavljanju i unapređenju lokalnih socijalnih usluga namenjenih deci sa smetnjama u razvoju, u okviru kojeg će, kako je danas rekao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, lokalnim samoupravama biti dodeljeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.