Liderima EU uručena Nobelova nagrada za mir

Izvor: Politika, 10.Dec.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liderima EU uručena Nobelova nagrada za mir

OSLO – Predsednici tri najvažnije institucije Evropske unije - Evropskog saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Martin Šulc primili su danas u Oslu ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Predsedavajući Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je na rekao da u sadašnjoj ekonomskoj krizi „politički okvir na kojem se zasniva Unija sada važniji više nego ikada”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

„Moramo se držati zajedno, imamo kolektivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odgovornost”, rekao je Jagland, upozorivši na rizik od novog nacionalizma u Evropi, prenosi Frans pres.

Okupljeni su aplauzom pozdravili lidere Francuske i Nemačke Fransoa Olanda i Angelu Merkel kada su ustali, držeći se za ruke.

Svečanosti prisustvuje većina evropskih lidera, ali ne i britanski premijer Dejvid Kameron. Veliku Britaniju zato predstavlja zamenik premijera Nik Kleg.

„Sačuvati ono što je postignuto, i poboljšati ono što je stvoreno kako bismo omogućili rešavanje problema koji danas prete evropskoj zajednici, jeste jedini način za rešavanje problema izazvanih finansijskom krizom”, rekao je Jagland.

„Nismo se danas ovde okupili s uverenjem da je EU savršena. Okupili smo se s ubeđenjem da moramo zajedno rešiti naše probleme ... Moramo uraditi kako ne bismo izgubili ono što smo izgradili na ruševinama dva svetska rata”, rekao je on.

Evropska unija je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog „šestodecenijskog doprinosa unapređenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi”.

„Stabilizaciona uloga EU pomogla je da se Evropa transformiše od kontinenta rata u kontinent mira”, naveo je Nobelov komitet u obrazloženju nagrade.

Evropska unija je pod današnjim imenom oformljena 1992, Mastrihtskim ugovorom, ali mnogi njeni aspekti postojali su i ranije, preko raznih organizacija oformljenih 1950-tih godina. Prva je bila Evropska zajednica za ugalj i čelik između šest evropskih zemalja, oformljena 1951. u Parizu.

Grčka, Španija i Portugal su se priključile zajednici 1980-tih, a pad Berlinskog zida omogućio je članstvo za još nekoliko centralnih i istočnih evropskih zemalja, što je otvorilo novu eru u evropskoj istoriji.

Komitet je ukazao da je na taj način podela između Istoka i Zapada u velikoj meri okončana - demokratija je ojačana, a mnogi etnički konlikti su rešeni.

Zvanični ulazak Hrvatske u EU 1. jula 2013, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom i status kandidata za Srbiju dodatno jačaju proces pomirenja na Balkanu, a poslednjih decenija, mogućnost ulaska Turske u Uniju, takođe je unapredila demokratiju i ljudska prava u toj zemlji, naveo je Komitet.

Rompej: Evropa mora da održi svoje obećanje

OSLO – Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas u Oslu da Evropa mora da održi svoje obećanje o miru koji je, kako je istakao, i dalje krajnji cilj Unije, javljaju mediji.

Rompej je to rekao na svečanosti uručenja Nobelove nagrade za mir u Oslu, koju su u ime EU, pored predsednika Evropskog saveta, primili predsednici Evropske komisije i Evropskog parlamenta Žoze Manuel Barozo i Martin Šulc.

„Naravno, mir bi možda zavladao u Evropi bez unije. Možda. Nikada nećemo saznati. Ali, nikada ne bi bio istog kvaliteta. Trajni mir, ne hladni prekid vatre”, rekao je Rompej.

Rompej je istakao da je „mir sada očigledan”. „Rat je postao nezamisliv. Ipak nezamislivo ne znači nemoguće. I zato smo se danas okupili ovde. Evropljani moraju održati svoje obećanje o miru. Mislim da je to i dalje krajnji cilj naše unije”, poručio je on.

Podsećajući na posledice ekonomske krize, Rompej je priznao da ljudima, kada razmišljaju o Evropi, mir nije prva stvar koja im padne na pamet.

On je, međutim, ocenio da prisustvo velikog broja evropskih lidera na svečanosti u Oslu ukazuje na zajedničko uverenje, kako je rekao, da „ćemo izaći zajedno i jači”. „Dovoljno jaki u svetu da branimo naše interese i promovišemo naše vrednosti”, dodao je Rompej.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo obećao je da će braniti evro, simbol evropskog jedinstva.

„Jedan od najvidljivijih simbola našeg jedinstva danas je u rukama svih. To je evro, moneta naše Evropske unije ... Branićemo ga”, rekao je Barozo na svečanosti.

Evropska unija je saopštila da će novčani deo nagrade oko 930.000 evra uložiti u projekte za decu u ratnim zonama, dok će 18-karatna zlatna medalja i diploma biti ostati u evropskim institucijama.

Evropska unija je dobila Nobelovu nagradu za mir za 2012. godinu zbog, kako je u oktobru saopštio Nobelov komitet, „šestodecenijskog doprinosa unapređenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi”.

„Stabilizaciona uloga EU pomogla je da se Evropa transformiše od kontinenta rata u kontinent mira”, naveo je Nobelov komitet u obrazloženju nagrade.

Beta

objavljeno: 10.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Liderima EU uručena Nobelova nagrada za mir

Izvor: Mondo, 10.Dec.2012

Predsednici tri najvažnije institucije Evropske unije - Evropskog saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Martin Šulc primili su danas u Oslu ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir...Predsedavajući Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je na rekao da u sadašnjoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.