Licence za energetsku efikasnost

Izvor: RTS, 21.Apr.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licence za energetsku efikasnost

Počela obuka 350 inženjera, koji će dobiti prve licence energetske efikasnosti. Svi novoizgrađeni objekti će od oktobra morati da imaju energetske pasoše u kojima će pisati koliko energije troše.

U Beogradu je počela obuka 350 inženjera, koji će dobiti prve licence energetske efikasnosti. U skladu sa propisima Evropske unije, od oktobra će svi novoizgrađeni objekti biti kategorisani oznakama energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << efikasnosti i moraće da imaju energetske pasoše u kojima će pisati koliko energije troše.

Taj posao radiće samo inženjeri sa licencom. Obuka će od septembra biti organizovana u Novom Sadu i Nišu.

Anđelina Kuzmanović je u prvoj grupi inženjera koji će, posle tromesečne obuke i položenog državnog ispita, u julu dobiti licencu za sertifikaciju stambenih i poslovnih objekata.

"Radeći u svetskoj kompaniji ovde u Srbiji imala sam prilike da razgovaram na tu temu sa kolegama iz Evropske unije. Tako da pratim praksu i ovo što je Srbija sada uradila se približava zahtevima kada je u pitanju energetska efikasnost Evropske unije", kaže Kuzmanovićeva.

Čeka ih veliki posao. Bez njihog mišljenja i potpisa nijedna zgrada, od jeseni, neće dobiti ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Maja N. Todorović kaže da će nakon obuke dobiti jedno dodatno znanje koje će im omogućiti da se uključe u poslove izrade eleborata energetske efikasnosti kao sastavnog dela glavnog projekta prilikom izgradnje novih ili rekonstrukcije postojećih zgrada.

"Moći će zatim i da vrše preglede zgrada i da učestvuju u postupku izdavanja energetskih pasoša", objašnjava Todorovićeva.

Dragoslav Šumarac iz Inženjerske komore Srbije kaže da svaki energetski pasoš stana ili zgrade mora da ima dva potpisa - jedan je licenciranog inženjera a drugi je od preduzeća.

"Mi ćemo biti potpuno spremni kao struka da od 30 septembra nijedan novoizgrađeni objekat neće biti uknjižen bez tog pasoša", kaže Šumarac.

Primenom novih propisa, znatno će se smanjiti rasipanje energije. Izolacija prozora i vrata biće poboljšana dva puta, a zidova tri puta.

Profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milica Jovanović kaže da će u pasošu pisati tačno kolika je potrošnja potrebne energije na godišnjem nivou za grejanje zgrade.

U zavisnosti od toga koliko su energetski efikasni, stanovi, kuće i zgrade dobiće oznake: najviša je A +, a najniža G. Stručnjaci očekuju da će se time konačno urediti tržište nekretnina i omogućiti realno formiranje cena stanova.

"Do sada su se cene stanova formirale prema lokaciji, da li je Knez Mihailova, Dedinje. To su uglavnom bili najskuplji stanovi, a sada će se gledati da li je stan A+ bez obzira da li je u Borči ili na Dedinju", kaže Šumarac.

U Inženjerskoj komori Srbije, koja vodi posao, kažu da je potrebno obučiti i zaposliti 2.000 licenciranih inženjera, kako bi svi objekti u zemlji mogli da budu kategorisani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.