Libija: EU sa pobunjenicima

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: EU sa pobunjenicima

Luksemburg/Moskva -- Šefovi diplomatija EU sastaće se sa predstavnikom libijskog Nacionalnog prelaznog saveta, uprkos tome što u EU nema konsenzusa o stavu prema toj grupi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, pozvala je ovu libijsku opozicionu grupu da se u utorak u Luksemburgu sastane s ministrima.

Savet će predstavljati Mahmud Džibril zadužen za spoljne poslove, koji će se kratko sastati s ministrima posle radnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ručka, preneo je Frans pres.

Francuska i Italije jedine su priznale Nacionalni tranzicioni savet, koji se trupama libijske vlade od februara suprotstavlja iz svoje baze u Bengaziju na istoku zemlje.

Neke od zemalja, na prvom mestu Švedska, oklevaju međutim da pozovu Savet na sastanak ministara EU.

"Švedska veruje da Savet nije jedini sagovornik u Libiji, ali jeste jedini kojeg trenutno imamo. Još uvek možemo da čujemo šta imaju da kažu", rekao je jedan neimenovani evropski diplomata.

Francuska, Italija i Danska zalažu se da EU ukaže više poverenja Savetu, dok druge zemlje EU oklevaju da razgovaraju s libijskom opozicijom na ministarskom sastanku, smatrajući da je još rano da bi se toj grupi dao takav legitimitet, preneo je Frans pres.

Oslobođeni ruski novinari

Dvojica novinara "Komsomolske pravde", koji su u petak oteti u Libiji, istog dana su oslobođeni, objavilo je uredništvo tog ruskog lista.

List je na svom sajtu objavio da su libijski pobunjenici oslobodili dvojicu njihovih dopisnika, koji se trenutno nalaze u vojnoj bazi u blizini Bengazija.

Ruski elektronski mediji ranije su objavili da su novinari Dmitrij Stešin i Aleksandar Koc oteti u blizini Adždabije, ali da su, putem satelita uspeli da dojave da su ih kidnapovali libijski pobunjenici, preneo je Frans pres.

Posle te informacije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izjavio je da je Rusija u ovom slučaju tražila diplomatsku pomoć Italije i Turske, dveju zemalja koje imaju konzulate u Bengaziju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.