Letonija preuzela predsedavanje EU

Izvor: Blic, 01.Jan.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija preuzela predsedavanje EU

Letonija je danas preuzela predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti konkurentnost i privredni rast, korišćenje digitalnih potencijala za razvoj EU i jačanje uloge Unije u svetu.

Na mesto predsedavajućeg Letonija dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima.

Odnosi EU sa Rusijom biće "ključni element" spoljne politike tokom predsedavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Letonije EU, ali to pitanje, kako su istakli letonski zvaničnici, neće umanjiti angažovanje Unije u humanitarnom krizama u susedstvu EU.

U sklopu tri prioriteta predsedavanja - konkurentna, digitalna i angažovana Evropa, Letonija će raditi na značajnom napretku sa novim investicionim paketom Evropske komisije, kao i strategijom za energetsku uniju, sve sa ciljem da se unapredi evropska konkurentnost.

Kod digitalne agende, letonsko predsedavanje EU fokusiraće se na uvođenje telekomunikacionog paketa EU, bezbednost digitalnog okruženja i jedinstveno digitalno tržište.

Pitanje proširenja EU, kao i migracija, bezbednost, odnosi sa susedima u sklopu su prioriteta angažovana Evropa. Predsedavanje EU Letonija je preuzela od Italije, a predaće ga na kraju juna Luksemburgu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Letonija preuzela predsedavanje EU

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jan.2015

Letonija je danas preuzela predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti konkurentnost i privredni rast, korišćenje digitalnih potencijala za razvoj EU i jačanje uloge Unije u svetu...Na mesto predsedavajućeg Letonija dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnim bezbednosnim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.