Lekari i pacijenti: Korupcija u zdravstvu cveta

Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Dec.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari i pacijenti: Korupcija u zdravstvu cveta

BEOGRAD - Predstavnici udruženja lekara "Doktori protiv korupcije" i pacijenata "Zdravlje" ukazali su juče da je korupcija u zdravstvu Srbije višestruko povećana u poslednjih godinu dana i da je opalo poverenje građana u institucije Evropske unije zbog lošeg sprovođenja projekata Ministarstva zdravlja koje finansira EU.

Na okruglom stolu "Projekti u zdravstvu finansirani od EU - kako konačno postići ciljeve?" >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predstavnica udruženja lekara Dragana Jovanović je navela da je prosečan iznos mita koji su primili lekari u oktobru prošle godine bio 164 evra, a istog meseca ove godine 255 evra.

- Percepcija, ali i iskustvo građana o korupciji u zdravstvu je višestruko poraslo u poslednjoj godini - kazala je Jovanovićeva, koja je i bivša sekretarka za zdravstvo Beograda i direktorka Instituta za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

- Zbog lošeg sprovođenja projekata finansiranih od EU, koji su u Srbiji od 2003. godine, opalo je i poverenje građana u Uniju, kao i u rad nevladinih organizacija, jer postoje one koje su osnovane iz vladinih resursa - ocenila je Jovanovićeva.

Miroslav Petrović iz udruženja pacijenata "Zdravlje" je istakao da je u Srbiji pacijentima sa malignim oboljenjima koji se stavljaju na listu čekanja na zračenje uskraćeno pravo na život.

- Projekti finansirani od EU nisu uspešni čim imamo tolike liste čekanja na zračenja, kao i u drugim oblastima lečenja - ocenio je on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.