Lazanski: Kako Čerčil o Jugoslaviji, tako i Srpska o Bregzitu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazanski: Kako Čerčil o Jugoslaviji, tako i Srpska o Bregzitu

Republika Srpska ima pravo na referendum o ostanku ili izlasku iz BiH, kao i što su Britanci imali pravo da organizuju referendum o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji, smatra vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

On navodi da sa velikom dozom verovatnoće može da pretpostavi da bi građani Republike Srpske, kada bi bili u situaciji da glasaju na referendumu, u mnogo većem broju glasali za izlazak Republike Srpske iz BiH.

- Ovde ne bi bilo 52 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nego verovatno i 90 odsto - smatra Lazanski i navodi da bi Republika Srpska trebalo da uputi čestitku britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj na demokratski izraženoj volji naroda Velike Britanije.

- Podsetiću da je Vinston Čerčil onog jutra kada je saznao da je u Beogradu izvršen vojni puč protiv Trojnog pakta, u obraćanju britanskom parlamentu rekao: "Jutros su narodi Jugoslavije pronašli svoju dušu". Republika Srpska bi sada mogla da uputi čestitku britanskoj kraljici i da kaže: "Evo, juče su građani Velike Britanije pronašli svoju dušu" - rekao je Lazanski za Srnu.

Bregzit je pokazao da je referendum sveta institucija demokratije, a ako je ta institucija prihvaćena u evropskom političkom životu, onda i narod u Republici Srpskoj ima isto pravo da o svojoj sudbini odlučuje na referendumu, ocenio je Lazanski.

Ističući da kao što Velika Britanija, čiji je narod sa više od milion glasova prednosti odlučio da napusti EU, nije bila zadovoljna svojim ekonomskim i političkim statusom unutar EU, Lazanski je ukazao da tako ni Republika Srpska nije zadovoljna u okviru BiH.

Lazanski je istakao da sledeći analogiju koja logički proističe iz referenduma u Velikoj Britaniji, "ne vidi razloga zašto ono što je dozvoljeno Britancima ne bi bilo dozvoljeno i Srbima".

- I građani Republike Srpske imaju puno pravo da se na referendumu odluče da li žele da ostanu u BiH ili ne žele da ostanu. Ako je to bilo moguće da se dozvoli svim narodima bivše SFRJ da li će ostati u toh državi ili neće, ne vidim zašto ne bi bilo dozvoljeno i ljudima u Republici Srpskoj - konstatovao je Lazanski.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.